Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomar ska få bestämma mer

/
  • Kristina Källström Gernes, ungdomssamordnare, har sammanställt det ungdomspolitiska handlingsprogrammet.

Nordanstigs kommun ska bli en bättre plats att bo på för unga. Det konstateras i det förslag till ett ungdomspolitiskt handlingsprogram som tagits fram för Nordanstigs kommun.

Annons

Handlingsprogrammet beskriver vilka frågor i Nordanstig som ungdomar tycker är viktiga och som de vill att politikerna ska satsa på. Handlingsprogrammet beskriver också hur unga ska göra sin röst hörd i beslutsprocesser som rör ungdomsfrågor.

– De här frågorna tycker ungdomarna är viktigast just nu. De kommer säkert förändras över tid, säger Kristina Källström Gernes, ungdomssamordnare.

Det första steget till att öka ungdomars inflytande togs 2009 när kommunstyrelsen beslutade om att genomföra enkätundersökningen LUPP för att få reda på hur unga människor i Nordanstig har det. För att sammanställa handlingsprogrammet har LUPP-undersökningen legat till grund tillsammans med diskussioner som förts mellan högstadieungdomar och politiker i Nordanstig.

– Det har funnits massor av idéer men vi har fått prioritera och vissa idéer har vi kunnat sätta ihop i ett mål, säger Kristina Källström Gernes.

Fem mål har satts upp i planen. Det ska bli en intressantare skola med motiverande och motiverade lärare, mindre stress i skolmiljön, fler utomhusarenor för till exempel graffiti och basket. Fler ska trivas med sitt jobb och sin sysselsättning och fler sätt ska utvecklas så att ungdomar kan få fram sina åsikter och idéer till beslutsfattarna.

I det ungdomspolitiska handlingsprogrammet presenteras tio olika aktiviteter som ska förverkliga de fem målen som har satts upp i planen. Bland annat är förslaget att inrätta fadderpolitiker och att elevrådet tillsammans med ungdomsrådet regelbundet träffar kommunpolitiker.

– Det här är mål som kan gå att genomföra. Jag tror att det är rimligt om det blir en politiker och en tjänsteman som ansvarar för varje mål, säger Kristina Källström Gernes.

Förslaget ska först diskuteras i kommunstyrelsens arbetsutskott och så småningom ska det tas beslut i kommunfullmäktige.

Mer läsning

Annons