Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomar lyfte hjärtefrågor

/
  • En samordnare som lyfter! Svenske ungdomsmästaren i styrkelyft 2012, Marcus Mattsson, Mikael Gradin och Robin Frölén hissar Patrik Thorssons idéer - bokstavligen.
  • Thomas Rezene, Diliyar Dilimurat och Javad Heravi deltog i diskussionen - och efterlyste en mötesplats för unga i Bergsjö.
  • Moa Öhman tyckte det borde finnas större utbud för ungdomar i kommunens östra delar.
  • Merethe Olofsson, Moa Öhman, Julia Nordh och Sanna Hedberg, gillar hundar, hästar och fotboll, och vill gärna sätta igång något i Harmånger.

Att mötas kring utgångspunkter när det gäller ungdomsverksamhet var syftet då det på måndagskvällen hölls workshop i Bergsjögården för unga, och något äldre.

Annons

Javad Heravi, som deltog i måndagskvällens workshop, bor på Albo, och tyckte verkligen träffen i Bergsjögården var givande. Han och övriga killar på Albo hade speciellt en fråga de ville lyfta: de vill ha en mötesplats, kanske ett kafé, med biljard, pingis, musikframträdanden och aktivitetsdagar.

– En plats i Bergsjö, där vi kunde träffas vore ett bra sätt att lära känna andra ungdomar och komma in i samhället. Det behövs mötesplatser för ungdomar.

– Det finns tusen ungdomar här i Nordanstig. Om de inte hittar något att göra här kommer de att flytta. Då tappar Nordanstig ungdomarna, befarar Javad, som också betonade hur viktigt det är för alla i hans situation att få ett starkt socialt nätverk.

Vid ett bord satt unga tjejer från Stocka, Harmånger, Vattrång med flera platser i öst.

– Ett ridhus i Harmånger, med kafé och fotbollsplan... Kanske kan flyktingarna i Ström också komma - de har ju inte mycket att göra... Förresten, hockeyrinken vid Backens skola - vart tog den vägen? funderade Julia Nordh, som gärna ville bilda en ideell förening med inriktning mot hundar, hästar och fotboll.

Hassela Powerlifting, som nu ska bilda Bergsjö Powerlifting, i gymmet i Bergsjö, bidrog starkt med tunga tankar om träning:

– Vi har kört "skolbänken" fem terminer på Centralskolan. Många vill att vi ska göra något mer, så nu kör vi hela sommaren här, berättade Mikael Gradin, som hoppas nysatsningen ska göra att fler kommer i kontakt med idrott, funderar på hur man äter - och ger alternativ till annat när man är i en ålder där man söker utmaningar.

– Kan vi hålla en enda ungdom borta från droger och alkohol har detta gett tillbaka mer till kommunen än vad det kostat, säger Mikael Gradin.

Vart eftersom kvällen gick stod det klart att just mötesplatser var det viktigaste för alla ungdomar, i synnerhet ungdomsgårdar. Patrik Thorson, ungdomssamordnare, var nöjd med kvällen:

– Ungdomar ska ta mer utrymme. Där ungdomar själva är med och driver verksamheter blir det mer hållbart.

– Ett stort hinder för ungdomar i tonåren som vill träffas och göra saker är kommunikationerna. Kollektivtrafiken fungerar inte särskilt tillfredsställande och om det mesta arrangeras i Bergsjö blir det svårt för dem att ta sig dit - därför måste det finnas aktiviteter på fler platser, även om inte allt kan finnas överallt.

Mer läsning

Annons