Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga ska få större inflytande

Kommunstyrelsen i Nordanstigs kommun vill anställa en ungdomssamordnare som under högst ett och ett halvt år ska jobba med att starta ett ungdomsråd i kommunen. Styrelsen har också tackat ja till deltagande i LUPP.

Annons

Kommunstyrelsen har som mål för 2009 att inrätta ett ungdomsråd i Nordanstigs kommun. Ett sådant råd i betydelsen av ett forum för ungdomar som följer målplanens formulering finns ännu inte. Men ett ungdomsråd bestående av ett antal ungdomar, nu under ledning av Anette Åström har funnits sedan 2007.

För att förverkliga planerna har KS kommit med ett förslag till beslut om att projektanställa en ungdomssamordnare på 30 procent till halvtid under högst ett och ett halvt år.

Annette Åström är idag ungdomssamordnare på 10 procent och ska vara kvar till en ny är på plats. Hon hoppas att det här forumet kommer att upprättas där ungdomsrådet och politikerna kan använda varandra som bollplank.

– Idag ser det inte ut på det sättet, säger hon. Ungdomarna behöver ha inflytande och något att säga till om. Politikerna kan också ha nytta av deras synpunkter. Våra ungdomar är kloka.

KS har också tackat ja till att delta i LUPP (lokal uppföljning av ungdomspolitiken) som är ett initiativ från ungdomsstyrelsen. Detta är en satsning för att stärka ungas inflytande och delaktighet. För att kunna genomföra projektet måste kommunen göra en enkät som ska gå ut till ungdomar i olika åldersgrupper. De får sedan svara på frågor om vad de tycker om kommunen, om fritid och skola och andra samhällsnyttiga frågor.

Genomförandet av projektet LUPP är ungdomssamordnarens andra uppgift. Samordnaren kommer att behövas från och med mars nästa år.

Mer läsning

Annons