Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga sångare och Björn Ranelid på årets Jussifest i Ström

/

Ett knippe unga lovande operasångare. Och så författaren Björn Ranelid. Det är dags för Jussifest i Strömsbruk till helgen, den tionde i ordningen och Jussi Björlingsällskapets sekreterare Stefan Olmårs myser.

Annons

– Det kommer nog att märkas att det här är ett gäng sångare som känner varandra, de har gått tillsammans på Operahögskolan i Stockholm, säger han om de unga sångarna Markus Pettersson, årets Jussi Björlingstipendiat, Christina Nilsson, som är årets Birgit Nilssonstipendiat och bassångaren Nils Gustén. Dessutom tillkommer den brittiska sopranen Roma Lukes, som också har gått på skolan och har koppling till Söderhamn genom pojkvännen och sångaren Mikael Onelius.

Tenoren Markus Pettersson från Rengsjö har ett intensivt år. Han har just tagit sin mastersexamen som operasångare, nyligen tog han emot Jussi Björlingstipendiet på Skansens scen i Stockholm, och i höst står han på Folkoperans scen i en roll i La Traviata. Han har blivit något av en stående gäst på Jussifesterna de senaste åren.

Efter femton års Jussikonserter i Voxna och tio i Strömsbruk har konceptet satt sig ordentligt och konserterna brukar vara fullsatta. Tillresande från Stockholm och även entusiaster utomlands brukar dra åt Hälsingland på somrarna. Men även om sångarna är unga är Jussi Björlingsällskapets medlemmar mestadels i mogen ålder.

– Så är det, men kanske kan det bli ändring. Christina Nilsson medverkade ju i Allsång på Skansen i somras och de här unga operasångarna drar ju i sin tur med sig folk som känner dem, säger Stefan Olmårs.

Förutom lördagens konsert, som ackompanjeras av Lennart Eng och inleds av Ströms Bruksorkester, kommer ett annat dragplåster på söndagen. Författaren Björn Ranelid som är ett stort fan av Jussi Björling och även skrivit en bok om honom, lyckades Stefan Olmårs boka upp i samband med vårens författarbesök i Ljusdal.

Mer läsning

Annons