Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga döms för trakasserier

Två pojkar döms för att ha slagit och förnedrat två andra på behandlingshemmet. De måste betala 38 500 kronor i skadestånd.

Annons

Pojkarna, 16 och 17 år, döms för flera brott mot två yngre pojkar på behandlingshemmet Herrgården i Andersfors. En kväll i våras bajsade 16-åringen i den ena pojkens garderob. Under rättegången i Hudiksvalls tingsrätt för en vecka sedan, berättade pojken att han mådde illa av att ta undan den andres bajs.

16-åringen sade att pojken gett honom tillåtelse att bajsa i garderoben, men pojken berättade för rätten att han inte vågat annat än att säga ja.

Samma kväll eldade 17-åringen på en 14-årig pojkes stortå med en tändare, tog ett strupgrepp på honom och skallade honom. Tillsammans med 16-åringen kastade han sedan glödande cigaretter och tändstickor i pojkens säng och kissade i hans garderob. 17-åringen stängde dessutom in 14-åringen i en garderob.

Under rättegången berättade 14-åringen att han blivit örfilad, slagen och sparkad på så gott som dagligen av 16-åringen.

Hudiksvalls tingsrätt dömer 16-åringen för misshandel, ofredande och allmänfarlig vårdslöshet. Han döms till ungdomsvård enligt en upprättad vårdplan.

17-åringen döms för misshandel, ofredande, olaga tvång och allmänfarlig vårdslöshet till villkorlig dom och 30 dagsböter à 50 kronor. 16- åringen och 17-åringen ska också betala totalt 38 500 kronor i skadestånd, varav 28 500 kronor går till 14-åringen.

Mer läsning

Annons