Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tung dag för grisbonde

/
  • De allra flesta grisarna klarade sig utan större skador efter takraset.
  • Taket har rasat in på halva svinstallet hos Klas-Erik Andersson. Vikten av snön blev för stor.
  • Många frivilliga hjälpte till att skotta tak på gården. Linda Hassel hjälper till att skotta taket över gödselbrunnen.

UPPDATERAD 16.47 Onsdagen var en tung dag i svinstallet hos Klas-Erik Andersson utanför Gnarp. Under natten pågick ett stort räddningsarbete efter att taket rasat in och 600 grisar stängts inne. Försäkringsbolaget kommer att avgöra svinstallets framtid

Annons

– Jag blev hemkörd vid tre på natten, jag kunde inte göra mer då. Det känns fördjävligt just nu, säger Klas-Erik Andersson.
I går besökte försäkringsbolaget gården för att inspektera skadorna. Och nu vilar svinstallets framtid i försäkringsbolagets händer.
– Jag är helt beroende av deras beslut. Om jag inte får ersättning bedömer jag det som omöjligt att fortsätta med verksamheten, säger Klas-Erik Andersson.

Under natten arbetade drygt 30 personer, räddningstjänst och frivilliga, med att evakuera grisarna från avdelningarna där taket rasat in. Även under onsdagen kom frivilliga för att hjälpa till.

– Jag har fått oerhört mycket hjälp. Och nästan alla som arbetar på räddningstjänsten i Jättendal är själva bönder så de gjorde ett jättebra arbete under natten, säger Klas-Erik Andersson.

Räddningstjänsten lämnade gården vid sextiden på onsdagsmorgonen, då hade de arbetat sedan strax efter sju på tisdagskvällen. Räddningsarbetet försvårades av att grisarna gärna ville stanna i tryggheten i sin box.

– Det tog oss ungefär 4 timmar att få ut alla 600 grisar som var fasta under raset. Vi sågade upp boxväggarna så vi kunde få ut de. Men det var bråttom för det blev fortkallt i avdelningarna där taket rasat och grisarna är väldigt känsliga för kyla, säger Per-Åke Kardell, styrkeledare.

Under natten skedde ett litet ras till men ingen person var då i byggnaden.

– Taket låg på boxarna så säkerheten var ganska bra för de som arbetade, säger Per-Åke Kardell.

Under onsdagen fick Klas-Erik ringa flera samtal till försäkringsbolag och hantverkare. Grisarna som befann sig i avdelningarna där taket rasade har flyttats över till de andra avdelningarna på gården. Ett par stycken grisar har fått avlivats på grund av skador efter raset.

– De flesta såg ut att må ganska bra. Så vi klarade oss väldigt bra, säger Klas-Erik Andersson.

Redan under natten till onsdagen kom djurtransportbilar och hämtade ungefär 200 grisar som gick direkt till slakteriet i Rättvik. Den största delen av grisarna ska ha klarat sig utan några större skador. 300 grisar fick under natten flytta till andra gårdar i Söderala, Kungsgården och Delsbo. Resterande grisar fick då plats att flytta in i avdelningarna som klarat sig från raset.

På onsdagen fortsatte arbetet med att skotat taket på det 2400 kvadratmeter stora grisstallet och att skotta taket på övriga byggnader på gården.

– Det är nu det stora arbetet börjar. Vi måste försöka lösa situationen som uppstått och det finns risk att vattnet fryser om jag inte får tag på en rörmokare, säger Klas-Erik Andersson.

Ordförande i Lantbrukarnas Riksförbund i Gävleborg, Jan Thorén, åkte till gården på onsdagen för att bistå med stöttning.
– Vi måste hjälpa honom att gå vidare efter det som har hänt. Nu närmast väntar diskussioner med försäkringsbolaget. Frågan är hur det här kunde hända, byggnaden byggdes för drygt två år sedan. Det borde inte ha kunnat hänt. Vi kommer att få ha en diskussion tillsammans med försäkringsbolaget i fall det ligger något konstruktionsfel bakom det som har hänt, säger Jan Thorén.

Mer läsning

Annons