Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tufft arbete för att vända underskott

Prognosen för omsorgs- och lärandenämnden visar på ett underskott på 12 miljoner kronor i år.
– Vi måste bland annat minska behovet av socialbidrag och få fler människor i arbete, säger Sven-Åke Eriksson (C), ordförande i omsorgs- och lärandenämnden.

Annons

Ökade kostnader för hvb-placeringar, fler socialbidrag och högre kostnader inom hemtjänsten är de största orsakerna till att ekonomin inte går i hop för nämnden i år.

– Det är stora områden som vi inte kan påverka så mycket. Men vi får försöka göra det som vi kan, säger Sven-Åke Eriksson.

Sven-Åke Eriksson säger att det är viktigt att fler människor får möjlighet till arbete och på så vis inte behöver leva på socialbidrag.

– Vår strategi är att jobba med de som kommer och söker bidrag och försöka hitta olika lösningar till arbete i stället. Vi måste minska behovet av socialbidrag, men samtidigt så påverkar arbetsmarknaden läget också.

Även inom hemtjänsten hade nämnden hoppats spara pengar i och med att Lagen om valfrihet inom äldreomsorgen, LOV, skulle införas i september. Men även där är det förseningar som nu drabbar nämndens budget. Behovet av hemtjänst har även varit större än vad man räknade på när budgeten gjordes. Tre miljoner kronor som är kostnader för sparade semesterdagar drabbar budgeten när kommunen lägger över driften av personlig assistans till privata utförare.

Under hösten kommer personalen på Sörgården och Björkbacken att prova ett nytt schemasystem som förhoppningsvis ska spara pengar.

– Förslaget kom från personalen och vi måste självklart prova för att se hur det blir. Vi måste hitta ett sätt så vi har bemanning när det behövs, säger Sven-Åke Eriksson.

Sven-Åke Eriksson anser att man måste hjälpas åt inom hela kommunen för att få plus i ekonomin.

– Vi kommer behöva se över vilka verksamheter som vi har och vilka som vi behöver ha. Och vi måste se över hur vi kan spara pengar i framtiden, säger Sven-Åke Eriksson.

Mer läsning

Annons