Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trygghetsboende föreslås i Harmånger

/
  • E -huset uppfört i början av 1990 -talet innehåller i dag två avdelningar för särskilt boende . En övre och en nedre.

Hagängsgårdens E - hus kan bli aktuell för omvandling till trygghetsboende.

Huskroppen närmast Röstavägen innehåller 24 lägenheter på två rum och kök, samtliga med 90 - talstandard.

– Ombyggnadskostnad beräknas till 853 000 kronor, säger Berith Danielsson.

Annons

Hon har nyligen avslutat sitt uppdrag som projektledare för "Bo bra på äldre dar" i Nordanstigs kommun. Projektet startade i augusti ifjol och slutredovisas för omsorgsnämnden.

Införande av en mellanform för äldreboende har längre varit på tapeten runtom i hela landet. Trygghetsboende är avsett för personer som har ett mindre vård - och omsorgsbehov än de som biståndsbedömts för en plats på särskilt boende med tillgång till personal dygnet runt.

– Alternativet trygghetsboende har ingen nattbemanning men däremot personal på dagtid, förklarar Berith Danielsson.

För många hyresgäster aktualiseras därför personliga larm. Där ska också finnas gemensamhetslokaler för matservering och aktiviteter/ förströelse. De som flyttar in på ett trygghetsboende tilldelas hemtjänstinsatser efter behovsprövning.

En arkitekt från teknikkonsultföretaget Sweco har lagt en kalkyl på en om - och tillbyggnad av E -huset. En egen entré byggs liksom ett uppvärmt uterum och ersätter en uteplats/balkong. Innerväggar uppförs för att skilja av från avdelningen Hagebo.

– Att förvandla ett särskilt boende till trygghetsboende måste få ta tid med hänsyn till de som bor där idag, understryker Berith Danielsson.

Hon berättar att enhetschefer och personal på kommunens fyra särskilda boenden Bergesta, Björkbacken, Hagängsgården och Sörgården undersökt hur många av deras 138 hyresgäster som skulle klara det bra att vistas trygghetsboende istället. Totalt rör det sig om 20 personer.

Om E - huset blir trygghetsboende halveras platsantalet på dagens särskilda boende, Hagängsgården. Bortfallet måste delvis kompenseras.

Mer läsning

Annons