Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tror på framtiden för fritidsgården

/
  • Elin Sundman, eldsjäl som kämpar vidare för fritidsgården i Bergsjö.

Elin Sundman, ansvarig för fritidsgården Källar'n i Bergsjö är hoppfull, efter ett möte med kommunpolitikerna.

Annons

I tisdags, den 8 september, hade Elin Sundman bjudit in till ett möte om Källar'ns framtid, och till hennes stora glädje kom bland annat Kommunstyrelseordförande Monica Olsson, (S), kommunchef Fredrik Pahlberg och oppositionsföreträdare Tor Tolander, (M). Dessutom kom Nordanstigs företagareförenings ordförande Per-Ola Wadin, föreningsrådets UIf Sundblad.

Var det ett bra möte?

– Ja, det tycker jag. Det var väldigt roligt att som kom verkligen lyssnade på vad vi gjort.

Vad sa ni då?

– Min dröm, som ska bli verklighet, är att fritidsgården ska ha öppet måndag, onsdag och fredag varje vecka, och så extraöppet med aktiviteter under loven. Jag tycker att kommunen ska bekosta måndags- och onsdagskvällarna, och så täcker föräldrar upp på fredagarna.

– Aktiviteterna på loven ska vara gratis, annars är det många barn och ungdomar som inte har råd att delta. Många har inte råd att åka någonstans alls när det är lov, men om vi kan arrangera något som alla har möjlighet att vara med på kan även de barnen säga att de gjort något när skolan börjar igen.

Hur mycket skulle det kosta för kommunen?

– Om det blir som jag vill skulle det bli 23 timmar i veckan som kommunen att betala för, måndag och onsdag, och så tio timmar för någon att förbereda och planera lovaktiviteter. Slår man ut det på att vi har kring 60 ungdomar där varje gång vi har öppet blir det cirka 16 kronor per ungdom – det är ingen stor kostnad.

Vad fick du för reaktioner?

– Kommunchefen ska diskutera med Christin Hübenette, som har ungdomssamordaruppdraget i sin tjänst numera. Hon var inte där, men kanske kan hon tillsammans med föreningsrådet göra någon slags projektansökan, och få loss pengar.

Så nu kommer du att få stöttning från kommunen för att fortsätta driva fritidsgården?

– Det verkar faktiskt som att det kan komma att hända något nu, det här kändes mer seriöst från kommunens sida än de tidigare samtalen. Mer konstruktivt, som att de förstår problemen och inser behoven. Kommunchefen lyssnade bra och sa att vi ska jobba vidare, och checka av om ett tag.

Så det kan bli ett projekt?

– Kanske. Fast helst vill jag inte att det blir ett projekt, utan att det blir något varaktigt. Min dröm och mitt mål är att poltiker och andra ser det som en del av Nordanstigs framtid att man satsar på barn och unga

Mer läsning

Annons