Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trima packar i hop och stänger

/
  • Arbetarna på Trima kan bara se på när maskinerna hämtas och körs till andra fabriker i Sverige.
  • Sven-Ove Hansson och Leif Kjensmo arbetar sina sista veckor på Trima.
  • Metalsl ordförande, Bobbo Olsson, hoppas att nedläggningen kan leda till en nystart för många.
  • Sven-Ove Hansson har arbetat på Trima i 40 år. Han kommer att sakna gemenskapen när jobbet tar slut.

Om två veckor stänger Trima i Bergsjö för gott. Maskiner paketeras och skickas i väg, de sista leveranserna ligger i lagret.
– Det känns väldigt sorgligt efter att ha jobbat här i 40 år, säger Sven-Ove Hansson.

Annons

Tjugo man är fortfarande kvar i verksamheten i industrilokalen i Bergsjö. Det var trettio stycken som arbetade när det sista varslet kom innan jul.

– Jag tror att de som fick lämna tidigt är glada för det i dag, de behöver inte vara med på det här. Det är tufft nu, säger Peter Sandström, platschef.

Den första oktober är det många av Trimaarbetarna som skriver in sig på arbetsförmedlingen. Men en stor del av de som har sagts upp tidigare har fått nytt arbete

– Det har löst sig bra för många så det känns bra. Jag har försökt att hålla alla positiva och hjälpt till med ansökningar, säger Bobbo Olsson, ordförande IF Metall på Trima och som arbetat inom företaget i 33 år.

På onsdagen lastades ytterligare en av maskinerna som ska till andra fabriker i Sverige. Det blir allt mer tomt i lokalerna och snart går de sista leveranserna.

– Det är deppigt och det är inget roligt att gå hit. Jag förstår inte själv hur vi klarar av att fortsätta jobba som vi gör. Men det blir bättre när man kommer hit och träffar de andra, vi sitter med samma bekymmer, säger Leif Kjensmo som arbetat på Trima i 41 år.

Beskedet om att Ålö skulle lägga ned Trima kom strax före jul. Då var det många som hade svårt att ta in beskedet att det snart skulle vara över.

– Jag har skjutit det framför mig hela tiden. Men nu är vi där, vi ser maskinerna flytta ut och nu går det inte att förneka det längre, säger Leif Kjensmo.

– Nu är det så definitivt, den sociala biten kommer bli svårast. Många av oss har arbetat i hop så länge, det kommer nog bli tufft utan det, säger Sven-Ove Hansson.

Mer läsning

Annons