Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trima i Bergsjö läggs ned

/
  • De anställda lämnade arbetet i går eftermiddag med den traditionella julklappen och ett besked om nedläggning.

Under torsdagseftermiddagen fick de anställda på Trima sin årliga julklapp. Men de fick även gå hem på julledigt med beskedet att fabriken läggs ned under nästa år.

Annons

 

Det skulle vara sista arbetsdagen innan ett långt produktionsstopp över jul och nyår. De anställda skulle få sin julklapp och sen skulle alla gå hem och fortsätta med julstöket. I stället kallades personalen till ett möte i lunchmatsalen där de fick ta del av beskedet som kom per telefon under eftermiddagen. Ålö koncernen lägger ned all sin verksamhet i Bergsjö under nästa år.
– Det är tungt just nu. Det är inte så många som säger något. Det var väntat men det är tungt idag, säger Jonas Berglund direkt när han kommer ut från mötet. Han har arbetet på fabriken i Bergsjö i nästan 11 år och nu väntar en oviss framtid.
– Jag har mina rötter i Bergsjö och jag vill gärna bo kvar här. Men jag har en del att fundera på nu, säger Jonas Berglund.
Beslutet att lägga ned verksamheten i Bergsjö var väntat för många av de anställda. Under hösten har en utredning pågått kring hur Ålö koncernen ska säkra en långsiktig lägre kostnadsnivå för sina produkter.
– När det är tuffa tider som det är nu är det ännu viktigare att vi hittar ekonomiska lösningar som håller, säger Olle Pehrsson, vd Ålö.
Trima har ansvarat för tillverkningen av lagerlådor, redskapsfästen samt en tredjedel av redskapsvolymen. Och fabriken har länge varit Ålö koncernens bästa leverantör. Trots det ska den nu avvecklas.
– Vi har gjort allt vi har kunnat för att få vara kvar. Men vi kan inte möta konkurrensen från lågprisländer som kan producera till ett mycket lägre pris, säger Peter Sandström, platschef i Bergsjö.
Peter Sandström var liksom övriga anställda beredda på att beskedet om nedläggning skulle komma så småningom. Men det har hela tiden funnits ett litet hopp om att de skulle få ett positiv besked.
– Det är svårt att veta vad man ska säga nu. Hoppet är det sista som överger en människa, men det är svårt att se någon annan lösning i dag, säger Peter Sandström.
– Alla har nog vetat innerst inne vad som skulle ske. Det blir tufft att hitta motivation till ett fortsatt bra arbete nu, säger Bengt Ola Olsson, ordförande IF Metall på Trima.
Det senaste varslet som las över Trima verkställs i början av nästa år. Sedan är det totalt 35 anställda kvar. Verksamheten i Bergsjö och i Danmark kommer att flyttas till Kina under nästa år. Men någon exakt tidsplan på avvecklingen är ännu inte fastställd.
– Hela verksamheten kommer att avvecklas under nästa år. Vi vet ännu inte exakt hur det kommer gå till och när fabriken stänger för gott, säger Olle Pehrsson, vd Ålö.
På ett styrelsemöte i Umeå under gårdagen togs beslutet att lägga ned Trima. Ålö räknar med att spara betydande belopp i och med att produktionen flyttas till ett lågkostnadsland. Närmast väntar diskussioner på hur avvecklingen kommer att ske.
– Vi kommer att ta ansvar för våra anställda och tillsammans försöka hitta olika lösningar för dem, säger Olle Pehrsson.
Det som oroar fackförbunden är att medelåldern bland de anställda är hög och arbetsmarknaden i kommunen är tuff.
– Vi vet alla att det är tufft på arbetsmarknaden nu. Och det är klart att det känns hopplöst för oss som fyllt 55 år, säger Bengt Ola Olsson.
– Vi kommer att försöka hjälpa alla så mycket som det går. Men jag vill inte diskutera olika förslag nu utan det vill jag diskutera med de anställda först, säger Olle Pehrsson.
I början av nästa år kommer Olle Pehrsson att åka ned till Bergsjö för att träffa de anställda och diskutera hur avvecklingen kommer att gå till. Vilket han helst hade velat göra redan i går.
– Nu låg styrelsemötet på deras sista arbetsdag inne juluppehållet. Och det är självklart olyckligt att jag inte kunde vara på plats i dag redan.
De anställda fick lämna fabriken på onsdags eftermiddagen utan klarare besked över framtiden. Det enda de vet säkert är att en nedläggning väntar.
– Alla har gjort ett enormt bra arbete under alla år. Nedläggningen beror inte på vårt arbete. Så vi kan alla gå rakryggade ur det här, säger Peter Sandström.

 

Mer läsning

Annons