Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trängt ekonomiskt läge för Nordanstigs Vatten

Det kommunala va - bolaget Nordanstigs Vatten är ekonomiskt pressat.
VD Micael Löfqvist vädjar om skattesubvention. Annars måste taxorna chockhöjas.

Annons

Löfqvist har begärt att ägaren Nordanstigs kommun sätter in åtgärder för att bidra till att sänka kostnaderna.

– Ekonomin har varit ansträngd ända sedan bolaget bildades, understryker han.

När driften av det kommunala vatten - och avloppsförvaltningen bolagiserades 2007 löste det nybildade ut anläggningar och byggnader till bokfört värde. Köpesumman lånade va -bolaget upp av ägaren Nordanstigs kommun.

Flera av de mindre och till åren komna reningsverken och vattenverken visade sig ha ett oväntat stort behov av underhåll och teknisk uppgradering. Det i sin tur krävde kostsamma investeringar. Det innebar att ränte - och amorteringskostnaderna sköt i höjden på ett oanat sätt.

Micael Löfqvist kastar ut brandfacklan att det till och med kan vara så att bokfört värde starkt avviker från det verkliga värdet. Han spar inte på krutet:

– Avskrivningarna kan ha missbedömts under ett flertal år. Samtidigt som det löpande underhållet varit för lågt så att vissa anläggningar inte behållit sin funktion under nyttjandetiden.

Nordanstigs Vattens tuffa ekonomiska situation kräver att mellan 1,2 och 1,5 milojoner kronor täcks med ett villkorat aktieägartillskott från den ende aktieägaren. Om inte tvingas Nordanstigs vatten chockhöja avgifterna.

Mer läsning

Annons