Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafikolycka på E4 i höjd med Årskogen – lastbil och flera personbilar inblandade

/

Flera köolyckor har inträffat på E4 norr om Gnarp.
Enligt räddningstjänsten kan det vara upp till fem stycken på kort tid.

Annons

Se även: Följ läget på E4 här

Allt började med att tre personbilar och en lastbil kolliderade i en kökrock på E4 vid 14.30-tiden på fredagseftermiddagen.

De fem inblandade i krocken ska vara ute ur fordonen, varav en med smärtor i bröstet.

Vid 15.10-tiden uppger Pär Mossnelid, räddningsledare på Norrhälsinge räddningstjänst, att flera nya olyckor inträffat längs sträckan.

– Det är isgata. Det blir nya köolyckor hela tiden. Det är minst tre eller fyra köolyckor till, säger han.

Polisen bekräftar uppgifterna strax efter klockan 15.

Vakthavande befäl Tommy Nygren skriver på polisens hemsida att det blir allt fler olyckor i spåret av den första, som har inträffat sju-åtta kilometer söder om länsgränsen.

Den senaste uppgiften till polisen är att åtta bilar norr om länsgränsen behöver bärgas.

Den första olyckan inträffade i södergående körfält.

Enligt polisen i Västernorrland inträffade den när en lastbil tvingades bromsa för en plogbil. De fordon som körde bakom hann inte stanna i tid – och krockade.

Polis och räddningstjänst från både Gävleborg och Västernorrland samarbetar på respektive sida om gränsen.

Läs även: Bärgare oroar sig för säkerheten: "Folk saktar inte ner vid olycksplatser"

Enligt Gunnar Löv på räddningstjänsten ska det inte ha uppstått några allvarligare personskador i samband med olyckorna.

Räddningstjänsten är just nu i färd med att klippa upp mitträcket i vägbanan för att kunna frigöra passage för fordon och Gunnar Löv uppskattar att trafiken sakteliga kan komma att börja flyta i södergående riktning inom kort.

Norrgående trafik har släppts på vid 16-tiden och flyter på sakta, södergående trafik leds förbi via Tjärnvik ner söderut mot Gnarp. Enligt polis på plats håller man just nu på med röjningsarbetet efter olyckan men det är svårt att uppskatta hur lång det kan komma att ta - men det rör sig om timmar.

Den senaste uppgiften till polisen vid 15-tiden är att åtta bilar norr om länsgränsen behöver bärgas. Vid 16-tiden uppger vakthavande befäl att det handlar om minst 15 fordon.

Olyckan har inträffat i södergående körfält, och har enligt Trafikverket stor påverkan på framkomligheten i trafiken. Vägen har varit avstängd i samband med räddningsarbetet och mitträcket i vägbanan klipps upp av räddningstjänsten, för att kunna frigöra passage för fordon.

– Det är helt stopp i södergående fil och nu har folk börjat lessna och försöker vända på vägen och komma ut genom ett hål i mitträcket. Det orsakar kraftiga inbromsningar för mötande trafik i norrgående fil, säger Håkan Humla, reporter på plats.

Enligt polisen har olyckan orsakats genom att en lastbil tvingats bromsa för en plogbil. De fordon som körde bakom hann inte stanna i tid – och krockade.

Under bärgningsarbetet leddes trafiken om via Tjärnvik ner söderut mot Gnarp.

Vid 18-tiden meddelade räddningstjänsten att vägen var fri igen.

– Det har varit totalstopp för både bärgare och ambulans så det har varit svårt. Jag har inga uppgifter om hur många bilar det rör sig om eller personskador i nuläget, säger Örjan Stenlund, inre befäl på räddningstjänsten i Medelpad.

Hur har väghållningen varit?

– Det jag kan säga är att det har varit glashalt på platsen. Fruktansvärt halt. Om det är bekämpat nu, det vet jag inte.

Har det hänt en trafikolycka just där du ska köra? Få reda på det blixtsnabbt via ett pling i telefonen. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning