Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tolv söker brandmansjobb i Hassela

Då kommunfullmäktige i juni beslutade återbesätta Hassela räddningstjänst, började brandmännen själva leta intresserade personer. Nu har tolv personer svarat ja på förfrågan att bli deltidsbrandman.

Annons

Andra maj i år försvann fyra brandmanstjänster i Hassela, efter beslut i Norrhälsinge miljö- och räddningsnämnd. Förmännen valde att bli deltidsbrandmän och hela Hassela engagerade sig. Diskussionen ledde till att Nordanstigs kommunfullmäktige den 27 juni beslutade skjuta till pengar för att återbesätta räddningsstyrkan.

Senast vid årsskiftet ska 20 deltidsbrandmän finnas, plus någon i reserv. För att nå målet har brandmännen sökt i egna nätverk. Brandförman Stig Jonsson berättar:

– Tolv har tackat ja. En av dem har varit deltidsbrandman på annan ort. Killarna har gjort ett jättebra jobb som jagat fram de här namnen, och räddningschefen, Lennart Juhlin, har ringt runt och fått positiva svar från samtliga.

Därmed blir det inga problem att hitta sex deltidsbrandmän, vilket krävs för att få fyra skift med fem personer i varje. I sommar har många gått dubbla jourpass för klara full bemanning. I mitten av augusti hoppas Stig Jonsson anställningsförfarandet är igång. Det har även utlovats förmansutbildning, men i första hand handlar det om nyanställningarna.

– Lennart Juhlin får ta hand om det. Vi har gjort vår del, sen är det upp till räddningsledningen att anställa och se till så det blir utbildningar, säger Stig Jonsson.

Mer läsning

Annons