Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tolv lappar kan göra hel bok

/
  • Daniel Burman gillade att vara tillbaka på sin egen skola, Gnarp, och prata skrivande med eleverna.
  • Marve Gomes sorterar sina tolv lappar innan skrivprocessen ska börja.

Författaren Daniel Burmans besök i Gnarps skola var ingen vanlig snabbvisit. Den före detta Gnarpseleven tipsade eleverna om hur de själva kan komma i gång med att skriva en bok.

Annons

Frågorna från sjätteklassarna duggade tätt och regissören och författaren Daniel Burman svarade och diskuterade. Själv har han både jobbat med film och skrivande – hans skräckroman Huset kom tidigare i år – och berättade bland annat att han inspireras av både film och böcker.

Han avslöjade hur boken Huset – som länge hade arbetsnamnet Elak – började med en idé om en familj som firade jul i ett hus, då någon plötsligt knackade på. En övning i att "ordbajsa", eller actionskriva, hanns också med.

Alla fick tolv små lappar, på tre av dem skriver man tre platser, på tre en sak, och så tre känslor, därefter tre varelser. Så väljs en plats, en sak, en känsla och en varelse, och så sätter man i gång.

– Skriv i tre minuter, strunta i stavning och fel, det kan man rätta senare, förklarade Daniel, när eleverna vässat pennor och tagit fram ett blankt ark.

Efteråt fick alla ta hem sitt papper och fundera på om det fanns något att jobba vidare med. Eleverna gillade metoden:

– Vi har lärt oss att alltid ha med känslor, miljöer och personbeskrivningar, men det är svårt att få en berättelse.

– I vanliga fall skriver jag kanske en mening på tre minuter – nu blev det ett halvt papper.

Besöket blev av tack vare föreningen Allas Gnarp, och sexornas lärare, Fredrik Rautiainen, uppskattade att Daniel Burman kunde komma. Själv var besöksförfattaren glad att få en förfrågan:

– Väldigt roligt, särskilt som jag varit elev i Gnarps skola. Jag har inte varit på någon skola som författare tidigare, men jag tror läsande och skrivande hör ihop, allt handlar om språket. Man behöver läsa böcker för att lära sig se litet djupare, och skolan har en stor uppgift att få i gång läsandet.

Mer läsning

Annons