Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjejkvartetten som bryter ny mark

/
  • Styrelsen för  Corab Assistans möts hemma hos Helena Holm (t,v) på Bergevägen och formulerar sina fem ledord. Livskvalitet, trygghet, inflytande, engagemang och närhet. Övriga ledamöter Jessica Fernström, Anette Lindh och Helena Westman.
  • Bolagskvartetten som inte kan tänka sig att sprängas. Helena Holm, 41 år, Gnarp och Anette Lindh, 52 år,Strömsbruk ,på nedre trappsteget och ovanför dem Jessica Fernström, 37 år, Gnarp och Helena Westman, 36 år, Harmånger.

De går i bräschen och startar tillsammans bolaget Corab Assistans
Fyra kommunanställda fortsätter som personliga assistenter i egen regi.

Annons

Nordanstigs kommuns beslut att lägga ut all personlig assistans på entreprenad och säga upp sina assistenter blev utlösande faktor.

– Vi vill inte hamna i något privat stort vårdbolag och bli styrda uppifrån. Ska vi fortsätta vill vi forma vår framtid själva. Efter tio år tätt ihop och med samma brukare är vi sammansvetsade och ett fungerande team.

– Vi besitter också den erfarenhet och den kunskap ute från fältet som krävs för att stå på egna ben. Engagemanget är obrutet och vi har aldrig nuddat vid tanken att byta yrke.

Kvartetten Jessica Fernström, Helena Holm, Anette Lindh och Helena Westman är trygga när de går in i företagarrollen, med allt vad det för med sig. Inom kort stryks de från kommunens lönelista och tar över hela ansvaret själva.

Aktiebolaget är inregistrerat. Ägarna innehar en fjärdedel var av aktiekapitalet och den gemensamma insatsen var stipulerade etthundratusen kronor. De har ingen avsikt att blanda in någon annan.

– I höstas när vi började spåna om planerna var vi först inne på att bilda ett kooperativ. Den tanken lade vi åt sidan då vi förstod att det öppnade för fler i styrelsen, förklarar Anette Lindh.

Corab Assistans blir det första lokalt i Nordanstig baserade privatägda företaget med personlig assistans som affärsidé.

– I inledningen blir det vi fyra som jobbar på heltid ute. Efterhand hoppas vi på fler som anlitar oss och då blir det aktuellt att anställa. Ett kollektivavtal med Kommunal är på väg, upplyser Helena Holm.

Mer läsning

Annons