Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjänster bort inom räddningstjänsten

/
  • Besparingsförslaget för räddningstjänsten ska mbl-förhandlas under fredagen. Staffan Sjöström företräder deltidsbrandmännen.

Fyra tjänster försvinner vid deltidskåren i Hassela.

Även Iggesund och Friggesund drar ner. Totalt försvinner tolv tjänster i de två kommunerna.

Annons

Förslaget – tolv tjänster ska bort vid deltidskårerna i Hassela, Iggesund och Friggesund – har under den senaste tiden presenterats vid räddningstjänstens alla arbetsplatser i norra Hälsingland, och ska mbl-förhandlas under fredagen.

Sparbetinget lades ut av kommunstyrelsen under våren, och för räddningstjänstens del handlar det om en beräknad besparing på 100 000 kronor per tjänst och år, det vill sotalt 1,2 miljoner kronor per år.

Neddragningarna kan inte ske utan negativa effekter, konstaterar räddningschefen Lennart Juhlin.

- Alla besparingar innebär försämringar. Man ska inte tro att det går att ta bort tjänster utan att det märks, de tiderna är förbi. Jag har försökt ta fram ett förslag som gör det så lindrigt som möjligt, för alla som berörs. För personalen, och för tredje man, säger Lennart Juhlin.

Deltidsstyrkorna i Hassela och Iggesund minskas från en styrkeledare och fyra brandmän till en styrkeledare och tre brandmän. Friggesund, som i dag rycker ut med en styrkeledare och tre brandmän ska enligt förslaget bestå av en styrkeledare och två brandmän. Fyra skiftlag byter av varandra, under lika många veckor.

- Man har sagt att ingen ska behöva sluta, på grund av förändringarna. Det finns sju vakanser som man valt att inte besätta. Då återstår fem tjänster, men besparingarna ska lösas utan att någon måste gå, säger Staffan Sjöström, facklig företrädare för deltidsbrandmännen.

Mer läsning

Annons