Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thailändska bärplockare lever farligt

/
  • Bärplockarna Saman, Thong Mai, Krenkai och Somkit fick ägna måndagen åt att laga transportbilens bränslepump som havererat

59 thailändska bärplockare har upprättat sin bas i gamla ordenshuset i Kölsjön.

De skjutsades ut i skogen på måndagsmorgonen, samma dag som septemberjakten på älg startade.

– Vi blev informerade i sista stund. Plockarna bär därför reflexvästar, försäkrar deras svensktalande samordnare.

Annons

Bärplockarna använder den före detta logebyggnaden för övernattning och kosthållning. Det är Kölsjön lokaler intresseförening som ställt huset till förfogande.

De anlände för inkvartering i lördags kväll. De hade dessförinnan omgrupperat från sin tidigare uppehållsort Vemdalen från slutet av juli.

Tillgången på lingon i de norrländska skogarna tvingar nu plockarna söderut. Från utgångslägret i Kölsjön blir det frågan om transporter med de begagnade minibussarna på mellan 15 och 20 mil Ibland ännu längre och in i Dalarna.

De bildar arbetslag med sex, sju man i varje. Enligt den svensktalande samordnaren, som inte vill figurera med namn av affärsmässiga skäl, är det vana och rutinerade plockare. De har många resor till Sverige bakom sig och samtliga kommer från samma ort i hemlandet.

– Därför är riskbilden låg. De är väl medvetna om älgjakten och att man ska undvika områden där det pågår jakt. Varje plockarlag bestämmer själva vilka marker de ska angripa.

Kaj Faxby, kassör i intresseföreningen, berättar att han varit i kontakt med dem och upplyst om pågående jakt. Thailändarna har nämligen meddelat hyresvärden att de planerar tre veckors vistelse i Kölsjön.

I södra Hälsingland opererar ett plockarlag som utgår från Mora. Det är mycket noga att de respekterar varandras inmutade områden. Tillsammans ska de rensa hälsingeskogarna på lingon.Uppköpare är Blåtand i Stöde

Intresseföreningens ordförande Anders Thyr tvekade inte att rycka till undsättning, när det kom en förfrågan om de kunde få härbärge:

– De ligger på hårt underlag och det är säkert trångt. Det är lätt att man tycker synd om dem och börjar överväger att inte ta betalt.

– Men det är absolut fel väg och hjälper inte bärplockarna. Deras arbetsgivare tjänar pengar på deras slit och magra lön. Som hyresvärd ska vi kräva hyra.

Några konfrontrationer mellan jägare och utländska bärplockare i Hassela kan inte veteranjägaren och Hasselbon Rune Ström erinra sig. Det ska möjligen vara en incident för flera år sedan när bärplockande polacker uppehöll i farlig zon . Franshammars jaktlagledare tvingades omdirigera passkyttar till andra positioner.

– Vad de har här och göra just i år förstår jag inte. Det existerar varken blåbär, lingon eller hjortron i dessa marker. De måste ge sig ner till Småland för att hitta bär, konstaterar Rune Ström.

Mer läsning

Annons