Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Syförening firar 60 år

/
  • Syföreningen i S:t Erikskretsen 60 års jubilerar i år. Från vänster står; Ellen Sjödin, Mona Franzén Lundin, Annkristine Norlin, Birgitta Belin och Gunnel Östman. Sitter på bilder gör; Karin Sjödin och Inga-Lisa Nordin. Även Ann-Marie Dahlström och Kerstin Norlin är med i föreningen, men saknas på bilden.

För 60 år sedan hölls det första syföreningsmöte i S:t Erikskretsen. Då var det fulla hus när damerna träffades. I dag är det betydligt färre som är med i föreningen. Men den spelar fortfarande en viktig roll för det sociala livet i bygden.

Annons

– Vi kan träffas och umgås och prata om allt som händer. Det betyder mycket, säger Karin Sjödin som är hon som varit med längst i syföreningen. För 52 år sedan blev hon medlem i föreningen och hon har många minnen från föreningsverksamheten.

– Jag kommer i håg när farmor anordnade träffarna. Då var det fullt hus hemma hos henne och jag fick hjälpa till att köra de som inte hade körkort. De här träffarna var väldigt högtidliga och prästen var alltid med. Nu träffas vi mest och umgås, berättar Karin.

För 60 år sen var det betydligt fler än de nio aktiva som föreningen har i dag. Men engagemanget är det samma. Varje år anordnar föreningen en auktion i samband med luciafirandet på Grängsjö kapell. Och pengarna som kommer in på auktionen skänks sedan till lokala föreningar.

– Vi försöker att tänka på ungdomarna och deras föreningar. Det är så mycket som kostar pengar i dag, säger Karin Sjödin.

Ungefär 18 000 kronor per år samlar föreningen in genom intäkterna från den årliga auktionen. Till den ska det bakas, göra sylt, sticka strumpor och brodera dukar. Och mycket annat. Allmänheten brukar även skänka saker till auktionen.

– Vi skänker pengarna till olika lokala föreningar. Kulturstjärnan fick pengar förra året och även Gällsta IK, säger Ellen Sjödin, ordförande i föreningen.

Mer läsning

Annons