Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt att rekrytera till Hasselakår

/
  • Läget i Hassela närmar sig kris, enligt driftchefen Peter Schönborg. I mitten av maj slutar fem deltidsbrandmän, och inga ersättare har rekryterats.

Rekryteringsproblemen till räddningstjänstens deltidskår i Hassela har nått ett akut skede. Sex deltidsbransmän har sagt upp sig, det finns elva kvar i styrkan. Fem nya måste rekryteras inom drygt en månad, om verksamheten ska kunna säkras.

Annons

Situationen i Hassela är en direkt följd av det besparingsdirektiv som lades ut av kommunstyrelsen i fjol. I Hassela resulterade förändringen i att fem deltidsbrandmän sade upp sig. Halva uppsägningstiden har gått, och bemanningsproblemet börjar bli akut, bekräftar Peter Schönborg, driftchef vid Norrhälsinge räddningstjänst.

– I mitten av maj går de hem. Vi måste rekrytera med full kraft, i det läget är vi nu, säger Peter Schönborg.

Att rekrytera är inte ett enkelt uppdrag. Hassela är utpräglad glesbygd, man måste vara på nära håll när larmet går, och man ska ha rätt förutsättningar för att klara jobbet.

Om bemanningsfrågan inte löser sig, blir det svårt att upprätthålla beredskapen i Hassela, konstaterar Peter Schönborg. Har man inte folk att skicka ut när det värsta händer, får man rekvirera hjälp från andra kårer.

– Det är naturligtvis inte bra för Hasselaborna.

Medan räddningstjänsten brottas med rekryteringsproblemen, planerar deltidsbrandmännens fackliga organisation Brandmännens Riksförbund, BRF, nya drag. Sista ordet om bemanningen är inte sagt, försäkrar Peter Bergh, ombudsman och förhandlare hos BRF.

Det finns en stark oro för hur den reducerade styrkan i Hassela ska klara av de nya förhållandena.

– Det blir en mycket större belastning för dem, både fysiskt och psykiskt, säger Peter Bergh.

Mer läsning

Annons