Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strömsbruk undviker rena uppsägningar

/
  • Bea Tomassen fortsätter som plastchef i Ström. Styrkan hon basar över krymper med drygt tjugo procent

Ingen av de tjugo övertaliga pappersbruksarbetarna i Ström behöver skickas ut i öppen arbetslöshet. Företagspensioneringar och övergångar till huvudfabriken i Iggesund är botemedlet.

Annons

24 november meddelande Iggesund Bruk att överkapaciteten på kartongbeläggningen i Strömsbruk ska åtgärdas. Skiftlagen på de två processlinjerna måste reducera sin bemanning. Samma fenomen slår igenom på omrullningen och lamineringen.

Rationaliseringen betyder att 20 kollektivanställda ska bort. Redan när Iggesund brukschef Staffan Jonsson gav beskedet nämnde han att företaget strävade efter att minimera följderna för sina anställda. Ofrivillig avgång skulle undvikas.

Företaget höll ord i förhandlingarna med fackförbundet Pappers. Någon tjänstemannabefattning berörs inte av översynen

– Förslaget till ny organisation ändras inte på någon punkt, kommenterar Bea Tomassen, chef för produktionsenheten i Strömsbruk.

Lösningar ska hittas för de övertaliga när skiftlagen slimmas. För gruppen 60 år och uppåt diskuteras pensionskonstruktioner via arbetsgivaren. De lite yngre, som vill fortsätta i företaget, kan hoppas på sysselsättning som exempelvis processoperatörer på Iggesundsfabriken.

– Vi har en hel del pensionsavgångar i Iggesund framöver och då uppstår luckor som ska fyllas, säger Bea Tomassen.

Mer läsning

Annons