Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strömmen tillbaka efter stormen

Drygt 900 hushåll blev utan ström när kraftiga fallvindar fällde en massa träd utanför Gnarp vid elvatiden.

Annons

- Det kom en front med oväder och precis innan fronten drog in kom det väldigt kraftiga fallvindar, berättar Johan Aspegren på Eons informationstjänst.
De kraftiga vindarna varade i tre minuter och fällde en massa träd. Både Eons och Fortums elkunder drabbades av elavbrottet.
- Uppenbarligen drog stormen fram över ett större område. Jag pratade med vår driftcentral i Granlo och de kunde berätta att på de få minuterna som stormen varade föll ett antal träd utanför deras fönster. Dessutom böjde sig en mast av stål, berättar Johan Aspegren.
Enligt uppgift ska det ha åskat och blixtrat i ovädret förutom de väldigt kraftiga vindarna. Vid halv två-tiden hade nästan alla hushåll fått tillbaka strömmen.
- Våra tekniker hittade avbrottet i skogen och fick röja undan en del träd innan de kunde laga avbrottet.
Strömmen försvann för många hushåll i Nordanstig, Hudiksvall och Ljusdal.
Någon påverkan på skogen med fällda träd har inte inrapporterats från skogsägare i nordöstra Hälsingland. En stor andel privata skogsägare i Gnarps socken är medlemmar i Mellanskog,
På Mellanskogs kontor i Bergsjö uppger Gunnar Jägbrant att man inte fått in några rapporter om skogsskador. Samma besked ger Jan-Olov Edlund på Holmen Skog i Hudiksvall. Holmen äger stora arealer skog i norra Hälsingland.
Pelle Söderlind på Gnarps största skogsmaskinentreprenör befann sig på avverkning i Malungen. Han har inte gjort några iakttagelser och ingen av hans tio utspridda maskinförare har meddelat något.
– Inget larm har kommit till oss om nedfallna träd på vägarna. Det har varit lugnt, säger Sten-Olof Kardell på räddningstjänsten i Jättendal.
Jourhavande meteorolog på SMHI i Norrköping säger till Sveriges Radio att vindarna bedarrat under onsdagseftermiddagarna. Den här typen av lokalt begränsad och kortvarig storm uppträder oftast en bit ute i havsbandet och intill kusten.

Mer läsning

Annons