Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stress, kriser och stödförband

/
  • Totalt har Alert nio personer på enheten i Nordanstig, däribland Ulla Areskog och Margareta Sund.

Med kommunen som största uppdragsgivare har företagshälsan Alert i Nordanstig hundratals anställda i sina register, och nu flyttar man in i nya lokaler.

Annons

För många är ordet företagshälsa förknippat med rehabilitering och utredning, men Ulla Areskog, företagssköterska, och Margareta Sund, fysioterapeut/ergonom, poängterar att Alert har betydligt fler uppgifter än så. Givetvis handlar det om att göra arbetsmiljön både tryggare och säkrare för de anställda, men även att hitta orsaken till det som är fel, se sambanden mellan arbetsplatsen och individens hälsa.

De säger att deras arbete många gånger kan liknas vid ett detektivarbete.

– För oss handlar det om "kundnytta". Företag som har avtal med oss ska se det som en investering, inte en kostnad.

För att komma tillrätta med problem, större som mindre, jobbar man på tre nivåer: organisationsmässigt, i grupper och på individnivå, med allt från arbetsskador och rehabilitering till stress, krisstöd, riskanalyser, hot och våld, utmattningssyndrom, beroendeproblematik med mera.

– Ett stort och omfattande område är det som kallas systematiskt arbetsmiljöarbete. Det är ett svårhanterligt ord, man kan väl säga att det till stor del handlar om trivsel på arbetsplatsen.

Den fysiska arbetsmiljön på de flesta arbetsplatser har förbättrats genom åren, även om det på sistone börjat dala. Däremot är psykosocial arbetsmiljö, som handlar om trivsel och stimulerande arbetsuppgifter, ledarskap och relationer, svårare att kartlägga. Men även med detta jobbar företagshälsan:

– Vi har bred kompetens både inom den psykosociala och fysiska arbetsmiljön. Vår förhoppning är att våra kunder ska känna att vi är ett hjälpmedel – vi är företagens samarbetspartner, deras förlängda arm och vi kan och vill medverka till att förebygga ohälsa och lösa de problem som finns.

Alert i Nordanstig har för närvarande avtal med ett halvdussin företag, däribland Nordanstigs kommun. I Hudiksvall är det ett 60-tal. Tidigare har Alert i Nordanstig hållit till i gamla polishuset i Bergsjö. Nu har flyttlasset gått till Bergsjöverken (tidigare Trimaområdet) där man får tillgång till både större och mindre rum för olika aktiviteter. På så sätt kan all verksamhet koncentreras till samma ställe.

– Lokalerna här är mer anpassade för vår verksamhet, här hoppas vi kunna utveckla vårt arbete, både med nuvarande och kommande kunder. Vi tror och hoppas på Nordanstig, både på företagarna och på kommunen.

På torsdag, den 10 september, är det öppet hus i de nya lokalerna.

Mer läsning

Annons