Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stormens en kastastrof för Hassela Ski

/
  • De två liftarna på Luråsbacken, där alpina SM ska gå för övrigt, var kraftigt ramponerade av stormfällda granar.
  • Över hela anläggningen på och nedanför Älvåsen låg stormfällda träd.
  • Något reservkraftverk som back up finns inte att tillgå. Frånsett ett mindre dieseldrivet som kunde användas flör att koka kaffevatten och leverera ström till en mikrovågsugn i matsalen.
  • Flera barnfamiljer bode på hotellet under julen för att kunna åka skidor och koppla av. På annandagen var pisterna stängda. Familjen Hagström från Täby roade sina flickor Agne och Tilda och deras kompis Alice med ett hederligt sällskapsspel.

Hela Hassela Ski Resort med hotell. stugbyar och liftsystem slogs ut.

Då strömmen inte återvänt på annandagens kväll rådde katastrofläge.

Hotellet var snart utkylt.Under förmiddagen på tisdagen tog man beslutet att evakuera hela hotellet. och alla stugor på grund av kylan och strömlösheten.

Över hela anläggningen på och nedanför Älvåsen låg stormfällda träd.

Annons

Anslutningsvägarna mot Hassela samhälle respektive Ede /Bergsjö var blockerade från klockan fyra på natten då blåsten nådde kulmen och långt in på annandagens morgon.

Liftarna upp till den stora Luråsbacken fick stora skador när träden knäckte vajrarna. Längs med liften från dalstationen och upp till toppen går en högspänningsledning som också påverkats. Pistpersonalen får avvakta tills kraftföretagets elreparatörer anlänt och undersökt skadorna.

Även liften på Badhusbacken drabbades genom nedblåsta träd. Lars-Håkan Lundin på Hassela Ski tror att det tar flera dagar innan den är i drift igen.

– Mycket hänger på om vi kan få hit reservdelar i tid, konstaterar han

– Det absolut värsta vi upplevt, berättar tjänstgörande receptionschef Jessica Strömstedt.

– När jag körde hit på morgonen fick jag krypa fram och kryssa mellan träd som fallit ned över vägbanan.

Väl framme mötte hon en mörklagd hotellanläggning.

Något reservkraftverk som back up finns inte att tillgå. Frånsett ett mindre dieseldrivet som kunde användas flör att koka kaffevatten och leverera ström till en mikrovågsugn i matsalen.

Jessica Strömsted insåg snabbt krisläget. Det fasta telenätet fungerade så hon kunde ringa in fler medarbetare.

På sporthotellet bodde i julhelgen som mest 140 gäster. Däribland flera barnfamiljer från Stockholm och från Sundsvall. På juldagen checkade en omgång ut. Cirka hälften fanns kvar när anläggningen blev strömlös.

Hela nordöstra Hälsingland tog stryk Bergsjöområdet var strömlöst till 14 -tiden. Samma gäller Jättendal.

Ut mot kusten är spåren tydliga av stormens framfart. Brandförman Karl-Göran Engberg berättar att i stort sett alla vägar var blockerade . I fiskeläget Hårte har flera fritidshus skadats av nedfallna tallar. Och plåttak både på boningshus och ekonomibyggnader har blåst av.

Mer läsning

Annons