Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora sorkskador på planterad skog

/

Nordväst om Hassela i närheten av Hagmyren har sorkar ätit på ungefär 17 000 stycken plantor av både tall och gran. En bit längre bort har en annan plantering drabbats. Dagligen tar Mellanskog i Bergsjö emot samtal från skogsägare som har drabbats av sorkarnas framfart.

Annons

– Jag har aldrig varit med om att det varit så här många sorkar en vinter, säger Pär Stålberg, kontaktinspektör på Mellanskog i Bergsjö.

Han har arbetat på kontoret i Bergsjö sedan 1985 och har sett sorkrika vintrar tidigare, men aldrig så mycket skador som i år. Buskar har fått sin bark avskalade, träd som har haft grenar som böjts ner av snön visar spår efter gnagarna. Värst blir skadorna på plant som har satts ut på hyggen. Delar av plantorna äts upp av sorkarna, på vissa platser har hela plantan ätits upp.

I området kring Hagmyren nordväst om Hassela sköter Mats Nilsson om ett skogsskifte som hans fru äger. För drygt en vecka sedan konstaterade han att ungefär 85 procent av plantorna som planterades för tre år sedan är helt eller delvis uppätna av sorkar.

– Det blir en massa jobb med att plantera om allting nu, säger Mats Nilsson när han ser ut över hygget.

Sorken har i vinter ätit av barken på nästan alla plantor på ett hygge som är ungefär åtta hektar stort. Äldre träd har sorkarna ätit upp barken en lång bit upp på stammen. De lite högre granarna har fått sina understa grenar helt uppätna.

– Det måste ha varit brist på mat eftersom de har betett sig så här i vinter, säger Mats Nilsson.

25 000 plantor planterades för tre år sedan på området, minst 17 000 måste planteras om i vår. Skogen är försäkrad mot sorkskador och Mats Nilsson behöver betala ungefär 8 000 kronor för omplantering, jämfört med omkring 60 000 kronor om skogen hade saknat försäkring mot sorkskador.

– Nu försvinner tre tillväxtår när vi måste plantera om, säger Mats Nilsson och visar på andra träd som sorkarna har ätit på kvistarna ungefär två meter ovanför marken.

Birger Hörnfeldt är professor på Sveriges Lantbruksuniversitet i Umeå. Enligt honom kommer sorkstammen tunnas ut och risken för skador på skogsplant minska inför den kommande vintern. Milda vintrar har haft en negativ effekt på sorkstammen eftersom snötäcket aldrig fryst till ordentligt och rovdjur har haft lättare att komma åt sorkarna. Det har också lett till brist på mat för sorkarna. Hur stor sorkstammen är påverkas av cykler som har dämpats under de senaste åren, troligen nåddes kulmen i vintras.

– Beståndstillväxten kan förväntas avta under fortplantningssäsongen sommaren 2011 och en ny bottennivå bör kunna registreras senast våren 2012, säger Birger Hörnfeldt.

Mer läsning

Annons