Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor succé på Bergsjödagen

/

Underhållning, marknad, stafettlopp och flaskrace bjöds det på under Bergsjödagen, som ordnas av den ideella föreningen Lions.

Annons

Bergsjödagen firade i helgen sin 25-årsdag med ett späckat program och en mängd olika aktiviteter för varje tycke, smak och ålder. Och det var många Nordanstigsbor, men också en hel del turister, som tagit sig in till byn och området runt Storgatan denna soliga lördag.

Fiskdammen, med vinst varje gång, var mäkta populär bland de små, och framför Bergsjö hotell hade en enorm hoppborg monterats upp, till de yngre besökarnas stora glädje. Godisståndet med sega remmar och klubbor i alla färger och former lockade många, liksom våfflorna gräddade av Bergsjö/Hassela Alpina, som även hade satt upp ett stort restaurangtält framför apoteket.

För de kulinariskt intresserade fanns en uppsjö av lokalt producerade godsaker att provsmaka och köpa med sig hem: alltifrån hemkokt hjortronsylt och nyslungad honung, till dessert- ostar, nybakta rullrån och rökta korvar. Längs hela Storgatan var ett stort antal marknadsstånd uppsatta, och där sålde hantverkare och knallar hemvävda mattor, träsnide, ekologiska krämer, smycken och mycket, mycket annat.


Men framför allt var Bergsjödagen en dag och ett tillfälle för nuvarande och tidigare Bergsjöbor att träffas och ha trevligt under lättsamma former. Serveringen utanför Bergsjö Hotell var fullsatt, liksom Pizzeria Romas, och vid de för dagen uppsatta serveringsställena trängdes besökarna för att fika, äta ostkaka eller bara uppdatera sig på vad som har hänt sedan sist man sågs.

Tävlingsinslagen var många under dagen och inleddes med Råsjöstafetten (se separat artikel om detta på sporten), i vilken bygdens store son, slalomvärldsmästaren André Myhrer, agerade plakettutdelare. Sedan var det dags för den omåttligt populära cocosbollstävlingen, där deltagarna på kortast tidoch utan hjälp av sina händer skulle få i sig tre cocosbollar...

Sista tävlingen på eftermiddagen bestod i Lions årliga Flaskrace, där 2000 flaskor släpptes ned vid Bergebron, och fina priser gick till de 20 första flaskor som kom i mål. En antal lokala sponsorer hade skänkt priser till ett totalt värde av 25 000 kronor, och det var alltifrån elektronik, keramik och yxor till godis och textilier som stod på spel. Första priset, en 43 tums plasma-tv gick till Monika Nilsson som hade valt den snabbaste flaskan.
En hel del musikalisk underhållning bjöds det även på under Bergsjö- dagen, med start av Filadefiakörens sång utanför sin kyrka, och senare på eftermiddagen musik vid helgmål med Thomas Von Wachenfeldt, Jesse Ljung, Emil Engberg och Charles Liljedahl i Bergsjö Kyrka.

Efter att ett kraftigt ösregn föll ned över Bergsjö vid 18-tiden och ett strömavbrott, på grund av blixtnedslag, orsakade en försening på nästan en timme kunde till slut Nordanstigskalaset dra i gång vid åttatiden på lördagskvällen. Engmans Kapell, The Blacksmiths, De 3 vännerna och Emilia, Svänzons, Nisse Sundström och Twisted Groin uppskattades mycket av de drygt 900 besökarna som hade lockats till den vackra folkparken.

–  Vi är oerhört nöjda med kvällen, berättar en trött men glad festivalgeneral Tobias Eriksson på söndagen. Vädret blev bra och publiken verkade ha jättekul och uppskatta blandningen av band. Det var en strid ström av dansbandsgäster på dansbanan, och framför konsertscenen var det också bra drag, konstaterar han.

Mer läsning

Annons