Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stökiga granntomter upprör

Gräset är inte alltid grönare på andra sidan staketet. Ibland, då det är det alldeles tvärtom, skickar grannar klagomål till kommunen. Så har det skett den senaste veckan i Nordanstig.

Annons

Det som gömts i snö har måhända kommit upp i tö, och oklippta gräsmattor, vildvuxna rabatter, halvmålade hus, skrotbilar, skrotupplag, vedhögar och allmänt stök syns och upprör grannar. På sina håll att eldas det också så det ryker, och grannar måste hålla fönster stängda.

Emellanåt klagar grannar hos kommunen, och allmän röra och stök blir ett ärende för byggnadsnämnden. De senaste dagarna har två ärenden inkommit i Nordanstig och byggnadsinspektören har nu att utifrån PBL, plan- och bygglagen, besluta om det är läge för besök på aktuell adress.

– Det är oerhört svårt att avgöra vad som ska anses som olägenhet. Det som är ok på ett ställe kan behöva åtgärdas på ett annat ställe. En oklippt gräsmatta, en gammal bil och en vedhög behöver ju inte betyda att det är en olägenhet, men kringboende har ofta åsikter om hur det ska se ut på granntomterna, säger byggnadsinspektör Per Bladh.

Mer läsning

Annons