Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stocka filmfestival större än någonsin – full rulle i Bergsjös biosalong

/
  • Stocka goes Bergsjö. För första gången har filmfestivalen utnyttjat kommunens enda riktiga biosalong.
  • – Jag har inte börjat med film, jag är bara med i Folkets hus, säger Mårten Arosenius.
  • Annika Westman är beredd att ta emot festivalbesökarnas i Bergsjögården.
  • Biljettrivare återfinns numera endast bland ideella krafter.

Stocka filmfestival var i år större än någonsin. Det betyder mer arbete för eldsjälarna bakom ridån som får festivalfilmerna att rulla.

Annons

Det årliga arrangemanget visar kvalitetsfilm i fyra salonger, fyra dagar i sträck, från morgon till kväll. För att klara schemat krävs fotfolk. Initiativtagarna Yvonne Leff och Nils Olof Hedenskog räknar upp en handfull nyckelpersoner.

Det är frivilliga som ställer upp ideellt mer för kärlek till sin bygd än till filmkonsten. De bakar, sopar golv och ser till att besökarna kan stilla sina energibehov i pauserna.

- ... och städar toaletten. Det är mycket att göra inför festivalen. I år har vi sett till att tekniken fungerat och att grejerna kommit upp på väggarna, säger Mårten Arosenius från Stocka.

Han är en drivande kraft i Stocka Folkets husförening och har varit med i filmfestivalen från början. Under filmvisningen befinner han sig för det mesta i köket bland pajer och bakverk.

I år har han stått bakom spisen flera dagar i förväg. Så mycket av besökarna hinner han inte med att se. Men han vet att de flesta kommer utifrån till Nordanstig endast för att se film.

– Jag gör det här för att jag tycker det är roligt och att göra Stocka blir en levande by. Det behövs såna här aktiviteter, säger han.

Yvonne Leff och Nils Olof Hedenskog kan inte nog betona Mårtens insatser för festivalen. Men nu är det slut. Mårten Arosenius närmar sig 70-årsstrecket och tycker det är dags att lämna över till yngre generation.

– Det här är sista året för mig på Stocka filmfestival. Jag tycker det är roligt men vill inte vara med längre. Nu måste vi försöka få in några yngre krafter, säger han och stryker handen genom sitt gråa hår.

Under lördagseftermiddagen när filmfestivalen lämnat Stocka Folkets hus tar han bilen till Bergsjögården där han kan vara med som besökare.

Bergsjö bioförening sköter ruljangsen. För första gången är de med som en del av Stocka filmfestival. Till skillnad från Stocka finns här en riktig biosalong, med bekväma fåtöljer.

– Det är jättebra att vi kan vara med i filmfestivalen. Vi kan bredda utbudet för våra besökare. I vanliga fall har vi de vanliga storfilmerna, säger Annika Westman från bioföreningen.

Hon står bakom disken i den minimala kiosken, beredd att serva festivalbesökarna med snacks och dryck. Med gemensamma krafter har föreningen gjort klart för festival.

– Vi gör det här för att kunna behålla bion i Bergsjö. Det behövs, säger Annika Westman.

Allt är nu klart för den stora premiären. Röda mattan är klar att beträdas och kantas av marschaller som väntas på att tändas. Annika Westman öppnar dörrarna till salongen och besökarna strömmar till.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

► Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

► Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funkt

Mer läsning

Annons