Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Staffan Berg – riksspelman på durspel

/
  • Staffan Berg från Hårte åkte i juni till Karlstad för att spela upp inför Zornjuryn med sitt enradiga durspel från 1949. Juryn imponerades och Staffan blev riksspelman.

Staffan Berg från Hårte hann spela upp för juryn sju gånger innan han fick Zornmärket i silver och blev riksspelman. Det var med ett enradigt durspel som han imponerade och tog hem titeln.

Annons

Staffan Berg från Hårte är en självlärd durspelare, i juni fick han Zornmärket i silver och blev riksspelman. Från tidigare har han ett Zornmärke i brons och ett diplom som är snäppet över bronsmärket.

- Det känns jätteskönt, säger Staffan Berg. Det var sjunde gången jag spelade upp nu så det känns bra.

Staffan Berg den enda på durspel i Nordanstigs spelmanslag. I spelmanslaget finns det nu sex personer som fått Zornmärket i silver. Vad det beror på att det finns så många riksspelmän i kommunen kan Staffan Berg förklara.

- Det finns många förebilder här i kommunen och mycket stimulans som gör att folk vill fortsätta spela.

Uppspelningar till Zornmärket sker varje år och arrangeras av Zornmärkesnämnden. En uppspelning görs inför en jury och om man har tur kan man få ett diplom ett bronsmärke eller ett silvermärke. Den person som får silvermärket kan titulera sig riksspelman.

Mer läsning

Annons