Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spritskämt fick reaktioner

När Thord Lange skulle bjuda in socialhandläggare till konferens, bifogade han en kopia med ett skämt om alkoholprovning.

Annons

Ungefär vartannat till vart tredje år brukar HVB-hemmet (hem för vård och boende) Andersfors hålla arbetslunch med verksamma inom socialtjänsten.

– Den här gången tänkte vi ha en heldagsaktivitet med diskussioner. Min filosofi är: varför ska vi vänta tills det exploderar? funderar Thord Lange, verksamhetschef för Andersfors, som bland annat tänkt ta upp svårigheten att slussa ut placerade ungdomar i samhället och ensamkommande flyktingbarn.

– Här finns stor problematik. Just socialsekreterare har en tuff situation. De uppfattas av många klienter som någonslags jourhavande medmänniskor, arbetsförmedling och bostadsförmedling i ett. Många går in i väggen på grund av arbetsbelastningen.

Och det var just detta som fick Thord Lange att i sin inbjudan skicka med den skämtsamma bilagan.

Hur tänkte du?

– Det var tänkt som ett skämt, men jag inser att jag gjorde en tavla.

Vad handlade det om?

– Om hur det kan bli när man kombinerar en arbetslunch med alkoholprovning.

Och du tänkte att den skämtsamma jargongen i mejlet skulle få trötta socionomer att dra på munnen?

– Ja. Och vissa gjorde det också. Men inte alla. Så det var dumt. Blir det anmälan till Socialstyrelsen får vi hantera det, och jag väljer att se det som en möjlighet, kan en del av uppmärksamheten spilla över på den problematik jag vill belysa, kan det kanske leda till något bra.

Andersfors Herrgård har två behandlingsenheter och 16 personal. Just nu bor sex ungdomar på hemmet.

Mer läsning

Annons