Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spelmansglädje, spridda skurar och god stämning med Låt-SM på Gränsforsstämman

/
  • Anders Umegård, här med dottern Tova, hade två låtar med i finalen.
  • Juryn, Peter ”Puma” Hedlund, Johanna Karlsson och Thuva Härdelin, hade ett tufft jobb.
  • Vann gjorde Jon Nilsson, med sin polska Butter.
  • Givetvis fanns flera spelmän på plats.

I år var inte vädrets makter riktigt på spelmännens sida, men stämningen på stämman var det inget fel på. Vinnare i årets Låt-SM var dock en litet sur låt, Jon Nilssons polska Butter.

Annons

För fem år sedan inleddes en ny spelmanstradition i Nordanstig, en spelmansstämma i Gränsfors. Men att hitta en stämmofri helg i Hälsingland är näst intill omöjligt, och stämmans datum har därför flyttats ett par gånger. I år blev valet att hålla stämma mitt i veckan, men för övrigt var det mesta sig likt .

Det sedvanliga inslaget Låt-SM, eller Sveriges Spelmanslåt 2016, låt som första programpunkt efter lunch. Dock fick hela arrangemanget flytta inomhus, till spiksmedjan, på grund av mörka moln och en och annan åskknall.

Tio låtar – av totalt 48 – hade kvalificerat sig till finalen, i vissa fall hade en och samma kompositör lyckats få med två bidrag. Så var det med såväl vinnaren som tredjepristagaren.

Årets spelmanslåt blev Linköpingsbon Jon Nilssons Butter, tvåa kom Tommy Lundgren från Vankiva i Skåne, med sin Skogspolska och Bo Karlsson från Värmdö fick ett tredjepris för sin låt Hälsingehumör.

Publiken fick som vanligt rösta fram sin favorit och i år blev det Ljusdalsbon Kristina Olsson, med sonen Helmer och maken Stefan – tillsammans kallar de sig Triol (3xOlsson) och låten, Brudvals till Erling och Elinor.

Priserna i tävlingen är: 1:a pris 10.000 kronor, som sponsras av Nordanstigs Kommun , 2:a priset är hälften så mycket, 5.000 och där är det Iggesund Paperboard AB som sponsrar. Gränsforsföretagarna har gett 2 000 kronor till tredjepriset, och publikens pris är 2 000 kronor från Studieförbundet Bilda – som utmanar publiken att skänka lika mycket.

Årets jury bestod av Peter ”Puma” Hedlund, Johanna Karlsson (förra årets vinnare i Låt-SM) och Thuva Härdelin.

Se även bilder från fjolårets stämma .

Mer läsning