Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spaningen efter Nordanstigs själ fortsätter – nu är det dags för 55+ att säga sitt

/
  • Stadsarkitekt Christina Englund och planeringsarkitekt Stina Andersson jobbar för att få en ny översiktsplan på plats.

I fjol inleddes arbetet med Nordanstigs nya översiktsplan. Kommunens skolbarn, liksom företagarna har involverats, nu har turen kommit till kommuninvånare 55+

Annons

Nordanstig ska få en ny översiktsplan, med mål och strategier för framtiden. Stadsarkitekt Christina Englund och planeringsarkitekt Stina Andersson är för närvarande inne på andra året i arbetet, där en viktig del är medborgardialog. Under mottot Tänk om Nordanstig 2035, ska alla åldrar, kategorier och kommundelar ingå och flera fokusområden ska bockas av: bostäder, näringsliv och infrastruktur. Utbildning har hög prioritet, liksom förskola/skola, som alla är viktiga punkter när det gäller en kommuns attraktivitet. Givetvis påverkar även av dagens situation med ökat flyktingmottagande.

I fjol bjöds bland annat näringslivet in till seminarium med KTH-professor Carl-Johan Engström , rörande den attraktiva regionen – DAR – och de utvecklingsmöjligheter ett nytt stationsläge i Gnarp kan innebära.

Under höstterminen jobbade Bringstaelever och högstadieelever på Bergsjöskolan med tankar kring framtida boende. En sammanställning av Bergsjöelevernas svar på enkätfrågor finns på kommunens hemsida. Mer än tre fjärdedelar tycker om Nordanstig, att det "är fint men öken ibland". Vissa kan tänka sig bo i Gnarp – andra planerar att flytta till "en lägenhet nära civilisation".

Läs om hur stadsarkitekten tänker kring att fånga Nordanstigs själ här .

– Vi ville ringa in deras värderingar, vad de tycker om Nordanstig. Det är intressant att de ser framför sig att de ska flytta för att studera men kan tänka sig att flytta tillbaka när de blir pensionärer. Och de har övervägande en väldigt positiv syn på hemkommunen, säger Christina Englund, som även var med på kommunens öppet hus-dag. Då samlade hon in Nordanstigsbornas åsikter , vad kan de stolthet visa för besökare? De utpekade värdefulla platserna finns nu på en detaljkarta med "pluppar" på nordanstig.se

Nu ska fler få säga sitt. Plan- och byggavdelningen avser att åka runt med en "byggbod" framåt våren, för komma närmre invånarna i kommunen:

– Den ska bli en "dialogbod" som ska turnera runt på varje tätort, på något strategiskt ställe där folk rör sig, så att man kan komma och prata med oss, säger Christina Englund, som vill få svar på flera frågor:

– Dels varje tätorts profil: vad vi måste bygga våra styrkor kring. Och dels att kanske inte allt kan finnas i varje tätort. Vi måste få en känsla för vad olika tätorter är bra på.

Nu den 17 mars hålls en träff i Bergsjögården, då alla invånare 55+ kan dela med sig av sina önskemål rörande framtidens boende.

– Vi vill även plocka in dem som börjar tänka sig livet som pensionär, men ännu inte är pensionerade. Hur vill man bo när barnen är utflugna? Kanske vill man ha lite mindre att sköta... Vad värderar man? Om det finns boendealternativ i kommunen skulle människor då flytta från villan/gården? funderar Christina Englund, som hoppas få in tankar att gå vidare med.

Samrådsförslaget för nya översiktsplanen beräknas vara klart någon gång under hösten. På kommunens hemsida finns även en enkät som alla Nordanstigsbor kan fylla i, och som också kommer att vägas in i plan- och byggenhetens arbete.

Mer läsning

Annons