Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sörgården anmält till Socialstyrelsen

/
  • En anhörig till en före detta boende på Sörgårdens äldreboende har lämnat in en anmälan till Socialstyrelsen.

En anhörig till en före detta boende på Sörgårdens äldreboende i Bergsjö har skickat in en anmälan till Socialstyrelsen. Ärendet är nu under utredning.

Annons

Den 23 juni inkom en anmälan till Socialstyrelsen rörande bristande bemötande och rutiner på äldreboendet Sörgården i Bergsjö. Anmälan gäller en kvinna, numera avliden, som bodde på Sörgården i flera år. Den som skickat in anmälan är en anhörig som i brevet riktar kritik mot personal och ansvariga chefer. I brevet beskriver den anhörige en rad incidenter som i dennes tycke är graverande som till exempel "ett laborerande med vätskedrivande mediciner". Den anhörige beskriver även en händelse när kvinnan fick åka ambulans in till sjukhuset med väldiga smärtor då man misstänkte lårbensbrott, men som senare visade sig vara förstoppning. Brevskrivaren riktar dessutom kritik mot bristande rutiner vid fallolyckor och enligt denne sa personalen att den dåvarande chefen sagt att det inte var nödvändigt att skriva fallrapporter. Bergsjö hälsocentral får även kritik då den anhörige inte fått något dödsorsaksintyg.

Socialinspektör Soile Ahlqvist säger att de precis startat med ärendet, där man begär att omsorgs- och lärande nämnden skriftligt ska yttra sig om innehållet i skrivelsen. Socialstyrelsen vill även få dokumentation från äldreboendet från augusti 2008 och framåt. Begäran om yttrande och journal har skickats till kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska Ewa Jonsson samt till verksamhetschefen på Bergsjö hälsocentral. De begärda handlingarna ska skickas till Socialstyrelsen senast den 2 september.

– Det här lämnar jag till Ewa Jonsson när hon kommer tillbaka från semestern på måndag. Själv kan jag inte yttra mig i det här enskilda fallet som kommer från en anhörig, säger verksamhetschef Kia Zacco, som under onsdagen ännu inte hunnit ta kontakt med ansvarig chef på Sörgårdens äldreboende.

Mer läsning

Annons