Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sofie mötte nordiska samer i Nordamerika

/
  • – Jag började i Kanada, men borde startat i Alaska - då hade jag haft råd att besöka byarna utanför Anchorage och träffat flera ättlingar, säger Sofie, som med dottern Ella tittar i albumet.

Långt bortom Sápmis gränser, i Nordamerika, lever och bor ett stort antal sameättlingar. För Sofie Weijosdotter Pettersson från Ölsjön berättade de om sina liv.

Annons

– Få vet att de existerar, inte jag heller, förrän en samisk kompis berättade, säger Sofie Weijosdotter Pettersson.

Då hon hörde om ättlingarna till sameimmigranterna hade hon just avslutat sin magisteravhandling i arkeologi i Umeå.

– Jag skulle söka doktorandtjänst och letade ett lämpligt ämne att forska i.

Då fick hon veta att USA och Kanada inriktat sig på att inuiter skulle börja med renskötsel.

– I korthet var det så att halva inuitpopulationen dött ut i slutet av 1800-talet. Amerikanska regeringen ville hitta nya vägar för dem att överleva. De tog renar och renskötande tjukter (en etnisk grupp) från Ryssland till Alaska. Men tjukter och inuiter fungerade inte kulturellt. Då satsade man på samer.

Sofie ville utreda hur livet ter sig 100 år senare, för ättlingarna till dessa samer - och doktorandtjänsten var hennes.

I nuläget finns en enda renskötande samefamilj kvar i Kanada, men dess fler berättelser och levnadsöden. Det är dem Sofie fått höra. I ett album finns bilder av män, kvinnor och vidunderligt vackra platser.

– Många hoppades jag skulle bekräfta deras samiska arv. På sätt och vis gör jag väl det genom att ta med dem i avhandlingen.

Nästan tio år har gått. Doktorandtjänsten tog slut och Sofie har gift sig, fått barn, flyttat till Skåne och tillbaka, medan avhandlingen fått vila.

– Jag söker finansiering, och det ska bli klart, för jag vill åka tillbaka. Drömmen är att få ge alla dem som berättat en bok i handen.

Mer läsning

Annons