Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sociala företag ny nisch i Nordanstig

/
  • – Ska sociala företag fungera får man inte dumpa priser - det privata näringslivet får inte känna konkurrens, säger Ulf Sundblad.

Det borde finnas arbetsplatser utifrån varje individs förutsättningar. Det anser Ulf Sundblad, som tror sociala företag är en framtidsnisch för Nordanstig.

Annons

Det kallas utanförskap och har behandlats från regeringskansliet och ner på kommunnivå. Nu vill Ulf Sundblad, ordförande i föreningsrådet, agera i frågan:

– Det finns så många olika former av utanförskap. I stället för i att människor går hemma arbetslösa eller får understöd, bör de få bli del av en social arbetsgemenskap. Dessutom är det en ren vinst ur ett samhällsekonomiskt perspektiv.

I ett brev till omsorg- och lärandeförvaltningen, skriver Ulf Sundblad att han vill diskutera mål, innehåll och finansiering av ett projekt om utveckling av Sociala Företag i kommunen.

– Man skapar arbetsplatser utifrån varje individs förutsättningar, där människor får rätt handledning. Kommunen stöttar utvecklingen av företagen och målet är att alla med tiden ska kunna komma ut på allmänna arbetsmarknaden.

Ulf Sundblad har flera exempel, och påpekar Hudiksvalls kommun lyckats bra inom Glada Hudikverksamheten.

– Det fungerar så väl för att alla är så engagerade. Arbetsförmedlingen har sett att detta är en effektiv form, jag har känt starkt gensvar från politiker och tror det finns förutsättning att hitta finansiering. Sociala företag bör kunna vara en del av det civila samhället.

                   

Mer läsning

Annons