Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Social jour för dyr – slopas

Två socialsekreterare i beredskap dygnet runt blir för dyrt för kommunen som nu skär ner på den sociala jouren.

– Vi måste ner i kostnadsbild och det är inte motiverat till det höga priset. Nu får vi politiker ta det ansvaret, säger Åke Bertils (S).

Annons

Sedan ett år tillbaka består kommunens sociala jour av två socialsekreterare som finns till hands för rådgivning och eventuellt akuta utryckningar utanför kontorstid. En socialt akut situation kan till exempel vara att ett barn rymt från sitt hem eller någon form av familjevåld. Men kostnaderna måste sänkas och därmed beredskapsnivån.

– Vi har haft en otroligt bra beredskap, men dyr. Risken att människor far illa ökar när vi inte finns på plats förrän dagen efter, säger Britt Sjöberg, chef för individ- och familjeomsorgen i kommunen.

Enligt Åke Bertils, ordförande i omsorgs- och lärandenämnden, skulle man kunna spara minst 500 000 kronor per år om man inte har socialsekreterare på jour.

– Visst är tryggheten högre nu, men vi måste tänka ekonomiskt och har många andra saker vi måste lägga pengarna på, säger han.

En bidragande orsak är dessutom att antalet akuta utryckningar är få, enligt Åke Bertils.

Det är upp till varje kommun att besluta hur den sociala jouren ska se ut. Men personer som hamnar i en akut social nödsituation måste få tillgång till hjälp, även utanför kontorstid.

Tanken var från början att samorganisera jouren med Hudiksvalls kommun, men då Hudiksvall ännu inte tagit beslut i frågan går nu Nordanstig tillbaka till ursprungsläget. Från och med mitten av december har politikerna i myndighetsutskottet återigen ansvaret för den sociala jouren via telefon.

– Det blir väldigt betungande för oss politiker, vi måste verkligen finnas till hands, säger Åke Bertils.

Mer läsning

Annons