Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snövarning gav rush hos Bergsjö Däck

/
  • Per Karlsson såg till att Gerd Söderberg fick sin bil utrustad med godkända däck inför annalkande vinter
  • Kompanjonerna Per Karlsson från Bredåker och Erkki Stolt från Högen startade Bergsjö Däck HB för åtta år sedan.
  • Det är viktigt att ha rätt lufttryck i de påmonterade vinterdäcken. Per Karlsson fixar den detaljen åt väntande Astrid Amré

– Det räcker med att meteorologen i teve lägger in några snöflingor på skärmen för att telefonen ska gå varm.

Orden kommer från Per Karlsson och Erkki Stolt på Bergsjö Däck.

Och mycket riktigt. Igår strömmade kunderna till för att få skiftat till vinterdäck.

Annons

Rushen börjar ovanligt tidigt i år. Varningarna för snöfall i Södra och Mellersta Norrland fick omgående genomslagskraft.

Gerd Söderberg från Bergsjö var en av alla bilister som redan igår tog det säkra före det osäkra och beställde tid för däckbyte redan nu i mitten av oktober.

– Till långhelgen kan det vara full vinter, reflekterar hon.

Just allhelgonahelg i början av november brukar vara riktmärket i almanackan för många privatbilister. Sista dagarna i oktober uppstår alltid ett hårt tryck hos Per Karlsson och Erkki Stolt.

Astrid Amré från Fiskvik hade också kört till Bredåkerverkstaden på måndagseftermiddagen. Normalt är hon inte lika tidigt ute:

– Egentliga orsaken till att jag körde hit var en pyspunktering i ena framdäcket. Då passade jag på att byta till vinterdäck när jag ändå var här, säger hon.

Att driva en renodlad däckfirma är säsongsbetonat. De stora volymerna ligger under senhösten och tidig vår. För att få en bättre spridning har Bergsjö Däck parallellt inriktat sig på däckservice på traktorer och entreprenadmaskiner. Det är inte årstidsbundet på samma sätt menar Per Karlsson.

– Men handelsbolaget Bergsjö Däck kan inte försörja två ägare på heltid. Under framför allt lågsäsong måste vi komplettera med annan verksamhet vid sidan om, förklarar Erkki Stolt.

För de som glömt får han påminna att krav på vinterdäck gäller 1 december - 31 mars vid vinterväglag. Dubbdäck är tillåtet mellan 1 oktober och 15 april, men även annan tid om det finns snö, is eller frost på vägbanan

Mer läsning

Annons