Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart fest i kräftans vänkrets

/
  • Bergsjökräftor som drogs upp i fjol är troligen redan uppätna - snart är det dags för årets fångst... /arkivfoto

I torsdags var det provfiske av kräftor, och resultatet blev gott. Det tycker i alla fall Mats-Ove Ädel, som fick upp hela 72 kräftor på ett av provfiskeområdena

Annons

Inför kräftfiskekvällen, i år den 12 augusti, har Bergsjö kräftfiskekommitté provfiskat fyra rutor i Bergsjöområdet.

– Det finns rätt mycket kräftor, på en av rutorna fick vi upp 72 stycken på fem burar under en timme. Det är ganska bra. De är litet lösa i skalet men hinner nog bli litet hårdare till den 12, tror Mats-Ove Ädel, som är litet brydd över könsfördelningen i år.

– Vi kollar tillgång och storlek, samt könsfördelning, den brukar vara ungefär 50-50, men av dem vi fick upp i år var det mest hanar, bara 25 - 30 procent honor.

Mats-Ove Ädel är glad att det ännu finns svenska flodkräftor i vattnen häromkring, men oroar sig över att kräftpesten sprider sig.

– Än så länge har vi klarat oss häruppe, men söder om Dalälven är det inte många vatten som har kvar flodkräftor. Kommer folk med kanoter och båtar från andra ställen finns risk att vi får hit pesten också.

Provfisket visade på små kräftor i år, de flesta var under elva centimeter, som är minimigräns. Att ingen tar med sig för små kräftor brukar kräftfiskeskommittén hålla koll på.

– Vi går runt den kvällen och är "fiskepoliser". Elva centimeter är ungefär så långt som en glasspinne, mindre får kräftorna inte vara. Men de flesta sköter sig.

Torsdagen den 11 augusti, kvällen innan fiskekvällen, blir det försäljning av lotterna, i år vid parkeringen vid hembygdsparken i Bergsjö. I åarna är kräftfisket endast tillåtet den 12 augusti, från 17 - 24. I sjöarna fram till den 21 augusti.

Mer läsning

Annons