Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Släktboken blev klar efter 17 år

/

För 17 år sedan funderade Ing-Marie Andersson på om hon hade några släktingar från Hälsingland och Hassela. Flyttlasset hade gått från Stockholm till Norrbäck för henne och maken. Nu, 17 år senare, kommer hennes släktbok tryckas.

Annons

– Det känns jätte roligt att den äntligen ska tryckas. Och jag är stolt över att jag har skrivit den, säger Ing-Marie Andersson.

Släktboken, Min och din släkt, går elva generationer bakåt i tiden. Det hela börjar med Olof Palm och Ingrid Johansdotter från Norrbäck, båda födda i slutet av 1600-talet. De gifter sig och får 12 barn, fem av dem överlever och Ing-Marie Andersson har valt att följa tre av barnen.

– De här tre gifte sig med syskon ur en annan familj, berättar Ing-Marie Andersson.

Boken ska gå till ett tryckeri i Stockholm inom ett par veckor. 500 sidor släkthistoria blandat med gamla bilder och utklipp från tidningar blev resultatet efter 17 års efterforskningar. I släkten finns bland annat kända spelmän och idrottsmän, Selma Lagerlöf, Gunde Svan, Mårten Trotzig och Erik Norelius. Det kanske mest uppseendeväckande är att Inga-Marie Andersson är släkt med mannen som hon och maken köpte huset av i Norrbäck.

– Vi hade tittat på flera hus här uppe. Vi kände att vi ville flytta upp hit och lämna Stockholm. Min man är från Njurunda från början.

Genom hennes efterforskningar i släkten har hon funnit att hon är femmänning med mannen som sålde huset.

– Jag undrar ju vad det var som gjorde att vi flyttade hit. Vi kände direkt att det var rätt hus när vi kom hit. I Stockholm flyttade jag 14 gånger, jag hade svårt att finna ro. Men jag vill aldrig flytta härifrån, säger Ing-Marie Andersson.

När släktboken går till tryck kommer hon inte sluta med skrivandet, hon har redan börjat på nästa projekt.

– Jag har skrivit fyra kapitel på en roman. Det känns jätte roligt att hålla på och skriva. Vi får se vad det blir av den.

Mer läsning

Annons