Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skrikande måsar i Strömsbruk

/

Skränande och skrikande skrattmåsar stör de boende i Sågtäkten, Strömsbruk varje sommar, och nu hoppas man att kommunen eller länsstyrelsen kan göra något åt problemet.

Annons

Precis som under flera tidigare somrar, besväras många av de boende i Sågtäkten av skrattmåsar som - med sitt skränande läte - stör omgivningen. Nyligen skickades en anmälan med klagomål in till kommunen om detta, och på miljökontoret ser man nu över vad som skulle kunna göras åt problemet.

- Vi har full förståelse för att de boende upplever detta som en stor olägenhet, konstaterar Margareta Eiserman, miljö- och hälsoskyddschef vid Norrhälsinge miljökontor.

Miljönämnden fattade dock för ett par år sedan beslut om att inte tillåta skyddsjakt på skrattmåsarna, något som nu efterfrågades i anmälan. Detta eftersom nämnden menade att det inte skulle lösa problemet med de störande skrattmåsarna.

- Men det här är ju en störning som återkommer år ut och år in, så självklart måste vi göra något, säger Margareta Eiserman.

Eftersom det inte verkar finns några kommunala åtgärder att ta till, har hon nu kontaktat länsstyrelsen i Gävle för att efterlysa deras hjälp till hur man ska hantera de besvärliga skrattmåsarna.

- Och vi har nu fått en mycket bra kontakt med de ansvariga på länsstyrelsens natur- och viltenhet, som är den avdelning som ansvarar för frågor om skyddsjakt. De förstår att detta är ett stort problem för de boende och har nu börjat utreda frågan.

De boende på Sågtäkten har i sitt klagomål också efterlyst att ansvariga tjänstemän kommer till platsen för att själva ta del av skrattmåsarnas beteende och läten där.

- Det här är ju ett ganska akut ärende, och vi hoppas att länsstyrelsens representanter kan komma ut till Sågtäkten inom den närmaste veckan, säger Margareta Eiserman, och förklarar att representanter för Norrhälsinge miljökontor självklart också kommer att vara med då.

Mer läsning

Annons