Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skördemarknaden stärker publikgreppet

/
  • Charkuteristen Kalle Willing från Harmånger kuskar normalt runt på de stora marknaderna norr om Dalälven.Han lär norrlänningarna att tycka om tysk korv tillagad på svenskt vis och lite mindre kryddstarkt.
  • Ida Eskebaek från Älgered har varit en av tillskyndarna bakom skördemarknaden sedan starten 2001.
  • Vid  Carlssons grönsaksstånd rådde ständig trängsel. Att påstå att affärerna gick bra var ett understatement.
  • Bidragen till tävlingen häftigaste trädgårdshatten

Tionde skördemarknaden på hembygdsgården och besökstalet bara stiger.

Ida Eskebaeck i arrangörsföreningen gör en markering inför fortsättningen:

– Vi måste hålla stenhårt på vår grundidé att bara närodlat och lokalt producerat får saluföras.

Annons

– Så länge jag får ha ett ord med i laget blir det ingen knallemarknad här på hembygdsgården, fortsätter Ida Eskebaek.

Den första försöksballongen till en skördemarknad skickades upp 2001. Gudrun Wicén i konstföreningen var då en av initiativtagarna. Premiären hölls utanför biblioteket i Bergsjö. En trist inramning som nästa år byttes ut mot den betydligt vackrare hembygdsparken. Idag är skördemarknaden det ojämförligt största publikevenemanget där.

17 försäljare var på plats. Det var enbart vad vi kunde se enbart Norrhälsingar som bjöd ut sina varor och hantverk.

Sigvard Carlsson , 82 år vorden, men still going strong i landen hemma i Stamnäs, sviker aldrig Bergsjö första helgen i september. Han producerade ekologiskt innan ens ordet var uppfunnet.

Korvtillverkaren Kalle Willing från Harmånger debuterade på skördefesten

– Så fort grindarna öppnade klockan tolv var det full rusning in. Jättekul. Jag kände igen atmosfären. Skörde - och matfester finns i varje by i mitt tidigare hemland Tyskland, berättar han.

Mer läsning

Annons