Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolpersonal orkar trots nerläggning

/
  • Inga tårar ännu. Backens skola håller modet uppe. Glad stämning rådde när Eva Klang tittade in till sjuorna i hemkunskapssalen.
  • – Man måste slå undan tankarna på nedläggningen. Nu är det den vanliga skolvardagen som gäller och att göra sitt bästa. Gunilla Wrangstål reflekterar.
  • Han är glad att han slipper åka med flyttlasset till Bergsjö. Martin Berg är en av sextio elever som löper linan ut på Backens.
  • Alla tre bröderna kommer att beröras. Jakob, 8 år och Johannes 11 år går på Bringstaskolan och får börja i Bergsjö när de når högstadiet. Alexander, 13 år, tillhör redan Backens och flyttas över nästa eller nästnästa höst.

Höstterminen på högstadieskolan Backens startade ångestfylld.
Hur behålls entusiasmen på en arbetsplats som är uträknad och stängs om senast två år? Så löd frågan alla ställde.

Annons

– Vi har stålsatt oss att klara det. Sorgearbetet får vänta, säger rektor Eva Klang.

Tre veckor in på terminen känner rektorn och hennes 25 medarbetare att de lyckats hålla tillbaka negativa känslor och frustration. Luften har definitivt inte gått ur dem.

– Skolans vardagsarbete måste flyta på som ingenting hänt.

– Vi ogillade beslutet och hade hoppats på en annan vändning. Men det får inte leda till någon uppgivenhet. Barnen här måste känna att de går i en skola som håller fanan högt och har full fart framåt, beskriver Gunilla Wrangstål, som nu är inne på sitt tjugonde år som högstadielärare på Backens skola.

Den byggdes i början av 1970 - talet som ett klassiskt högstadium för årskurserna 7, 8 och 9. Upptagningsområdet blev och är fortfarande den östra kommundelen. Skolan har bibehållit sin grundkaraktär genom åren. Alla som gått eller arbetat där talar kärleksfullt om den speciella andan på Backens

Martin Berg har just börjat årskurs 9. Han kan komma att tillhöra det det sista gäng på 60 elever, som lämnar både Backens och grundskolan samtidigt. Han stormtrivs och kan inte på rak arm hitta några anmärkningar.

– Vi vistas i bra lokaler. Vi har duktiga lärare som bryr sig. Stämningen är fin, beskriver han.

Mer läsning

Annons