Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolor får fadderpolitiker

/
  • I två dagar har eleverna mött beslutsfattare från olika områden och diskuterat hur de vill att Nordanstig ska utforma ett ungdomspolitiskt handlingsprogram.
  • Många idéer fördes fram, bland annat från Christofer Bergström, klass 8 a på Backens skola i Harmånger.

Det behövs arenor där unga möter makthavare och de första stegen togs under två dagars intensiv brainstorming och diskussion i Harmånger.

Annons

– Vi har samlats här för att förändra världen, var Kristina Källström Gernes inledning då ett ungdomspolitiskt handlingsprogram i Nordanstig skulle utformas. Hennes enkät om ungdomars vardag visar att en tredjedel av högstadieeleverna skulle vilja träffa beslutsfattare, så i två dagar fick elever från Backens skola och centralskolan i Bergsjö möta politiker och tjänstemän

– Vi behöver mötesplatser där ungdomar kan möta politiker. Det finns mycket klokskap och kompetens hos ungdomar, säger Mona Franzén Lundin, kvalitets- och utvecklingsledare och samtalsledare i gruppen för "Politik, Samhälle och Inflytande".

Christofer Bergström, klass 8 a på Backens skola är nöjd med det som kom fram. Bland annat lovade politiker och tjänstemän att företrädare från olika nämnder ska komma varje termin och berätta vad som är på gång och då skolorna ska också få en egen "fadderpolitiker" som kan förklara, informera och lyssna in.

– Det är ju ändå vi som ska bo här, eller flytta tillbaka hit, så det är viktigt att de kollar med oss och låter oss säga vårt. Det är ju vi som är framtiden, säger de, och de framtida väljarna. Det är ju inte så att vi börjar tänka först när vi bli 18, säger Christofer Bergström

Mer läsning

Annons