Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolledare gör Kinaresa för egna pengar

Om drygt två månader åker en av Nordanstigs skolledare på studieresa till Kina för att knyta nya kontakter. Någon reseersättning från arbetsgivaren blir det dock inte.

Annons

Sedan 1990-talet har Gävle kommun utbyte med Kina och i år har man inbjudit skolledare i hela Sverige att följa med.

En av Nordanstigs skolledare hakade på Kinaresan, och tar alla pengar ur egen ficka. Ett så djupt engagemang för jobbet är givetvis positivt, anser verksamhetschef Eva Fors:

– Vi har en mycket bra yrkeskår här, med många engagerade lärare och förskollärare. Varje år åker någon iväg och knyter kontakter de använder i sin undervisning. Vissa lärare tar till och med tjänstledigt och arbetar på skolor i andra länder, säger Eva Fors, som konstaterar att sociala medier gör det enklare att hålla kontakt.

– Och det är ju lättare att följa med en gruppering som redan har ett nätverk, tror Eva Fors, som berättar att det även i Nordanstig funnits liknande projekt.

– Ilsbo skola hade utbyte med Polen, och Lönnbergsskolan knöt kontakter i Kenya för några år sedan. Det finns fortfarande lärare på Lönnbergsskolan som privat skickar pengar till en av orterna i Kenya där de håller på att bygga upp ett skolbibliotek.

Gävle kommuns Kinaresa sker i månadsskiftet oktober-november.

Mer läsning

Annons