Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolgårdar byggs om på grund av besparing

/
  • Skolgården på Bringsta ska bli roligare, lovar skolchef Eva Fors.

Inför flytten av eleverna från Jättendal till Harmånger, byggs skola och förskola om för 1,5 miljoner. Bland blir skolgårdarna lekvänligare.

Annons

Av den ursprungliga sparplanen, där tjänstemännen lagt förslag på hur Nordanstigs kommun ska kapa årskostnaderna med 50 miljoner, återstår inte särskilt mycket. Två strukturförändringsbeslut är dock fattade: Äldreboendet Björkbackens stängning klubbades av kommunfullmäktige i april och nedläggning av Fröstuna skola i Jättendal blev beslutad i juni. Vid skolstart ska de flesta av eleverna börja på Bringstaskolan, Harmånger och senast i oktober ska förskolebarnen ha omplacerats, företrädesvis till Gläntan i Harmånger.

Exakt hur mycket Fröstunas nedläggning sparar beror på vad som sker med lokalerna i framtiden. Helt klart är dock att flytten av elever och förskolebarn inledningsvis kommer att kosta kommunen 1,5 miljoner – pengar som ska tas från de 60 miljoner som avsatts till strukturförändringar, för att kunna genomföra 50-miljonersbesparingen.

Skolchef Eva Fors har i ett tjänsteutlåtande lämnat en lista över åtgärder som bör göras för att verksamheten på Bringsta och Gläntan ska fungera. Bland annat ska ljudtak sättas in i tre klassrum för 100 000 kronor, båda skolgårdarna ska för 700 000 kronor bli lekvänligare och Gläntan ska få ett staket för 100 000 kronor. Även det liggande staketet mot E4, vid Bringsta, ska nu komma på plats, lovar skolchefen.

– Det ser eländigt ut – jag har påpekat det flera gånger. Det är en miss, men nu ska någon på Nordanstigs Bostäder se till så det lagas innan skolstarten.

Det är en tämligen omfattande lista som ska avverkas innan skolstart, och det kostar en del?

– Ljudtaket skulle gjorts längre fram, men eftersom det blir fler elever tidigareläggs det.

– Vi flyttar lekredskap från Fröstuna – inte kompisgungan, för den har föräldrarna betalat – och vi ska satsa på en del annat nu när det blir fler barn. Eleverna har fått vara med i diskussionen och vi har också pratat med Helena Brusell om utformningen.

Något mer som var akut?

– Golvmattan i ett grupprum ska också läggas om. Den skulle bytas om tio år, men eftersom det saknades matta under ett skåp som flyttats, måste det göras nu. Och två toaletter ska öppnas.

En annan sak: hastighetsbegräsningen förbi Fröstuna har ändrats från 30 till 50, ska det vara så om förskolebarnen är kvar?

– Just nu, över sommaren, är de på Gläntan i Harmånger. Men de kommer tillbaka i augusti, så det får jag titta på innan dess.

Mer läsning

Annons