Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolfrågor i centrum på fullmäktige

/
  • Britt-Marie Stenström, ordförande i Lärarförbundet i Nordanstig, lämnar över namnlistor till kommunalrådet Stig Eng (C) före fullmäktigemötet.
  • En rad lärare från kommunen demonstrerade mot de planerade neddragningarna inom skolan.
  • Demonstration utanför fullmäktige i Nordanstig.

Efter en lång, och stundtals smått kaotisk debatt antog Nordanstigs kommunfullmäktige i går kväll förslaget till skolplan. Innan församlingen kommit så långt hade ett antal yrkanden blivit gjorda och förkastade, och Jan-Ola Hall (SD) reserverade sig ensam mot beslutet.

Annons

Gårdagens fullmäktige präglades i hög grad av skolfrågor. Ledamöterna i Nordanstigs kommunfullmäktige välkomnades av en samling demonstranter, när de i går kväll anlände till kommunhuset i Harmånger. Ett 50-tal av Lärarförbundets medlemmar fanns på plats, för att manifestera sin inställning till besparingarna inom skolan.

Budskapet till politikerna var att inte låta barnen betala krisen. Lärarförbundets lokala ordförande, Britt-Marie Stenström, överlämnade listor med 1704 namnunderskrifter till kommunalrådet Stig Eng (C).

– Vi ska naturligtvis ta till oss av det här, men vi har väldigt lite makt över den ekonomi vi har att hantera just nu, sade Stig Eng. Målet måste harmoniera med resurserna. I juni ska vi fastställa ramarna för 2010, och det ser inte så lovande ut.

Kultur och fritid, utveckling av kommunikationerna, insatser för en positiv befolkningsutveckling, ökad trygghet i omsorgen och förbättrat näringslivsklimat var andra punkter i målbeskrivningen, som Åke Bertils (S) fann i överkant hoppfull. Hur kan man leva upp till målen när det inte finns pengar att skjuta till, undrade han.

Andra ledamöter gick till näringslivets försvar, hänvisade till Nordanstigs katastrofala ras på näringslivsbarometern, och pekade på företagsamhetens betydelse för kommunens överlevnad.

Nordanstig har under många år saknat en skolplan. Beslutet gällde kommunens allmänna målsättningar för skolan, fram till år 2014: att fostra barnen till goda samhällsmedborgare, som är öppna för lärande och utveckling. Lokalresursplanen, om antalet högstadieskolor i kommunen, och var i kommunen den eller de ska finnas, presenteras troligen fullmäktige i juni.

Mer läsning

Annons