Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skoleleverna får (kanske) plats i Bergsjö i höst – nu har beslut om moduler fattats

/
  • Nu blir det några veckors sommarlov för KS-politikerna Monica Olsson, (S), Stig Eng, (C), Tor Tolander, (M) och Per-Ola Wadin, (L).

Den brännande frågan om klassrumsbrist i Bergsjö ser ut att åtminstone tillfälligt lösas. Det blir moduler, trots allt.

Annons

Läs mer om modulerna och lokalbristen i Bergsjö .

En nära halvtimmeslång ajournering från majoriteten, drog ut på tiden då kommunstyrelsen, KS, avslutade vårterminen. Den brännande frågan som ledde till extra KS före sommarlovet: lokaler i Bergsjö skola, orsakade såväl ajournering som votering, efter många turer.

Läs även vad rektor Eva Klang sagt om lokalbristen.

För tjänstemannaförslaget – som blev ledningsutskottets förslag men som avvisades av utbildningsutskottet, UU – var hyra av tre moduler för att akut inrymma elever och lärare. Men i stället kom ett nytt KS-förslag på att bygga om den tämligen nerslitna gymnastiksalen snarast.

Läs om Per-Ola Wadin, (L), som gick emot övriga ledamöter i UU.

Hur det blir med det förslaget är nu ovisst, däremot beslutade KS-politikerna att upphandla två, och inte tre, moduler för drygt 2,5 miljoner. Oppositionen, och även S-ledamöter, hade avvikande åsikter. Voteringen slutade 6-4, de två SD-ledamöterna avstod, liksom UU-ordförande Erik Eriksson Neu, (S).

– Verksamheten behöver sex lektionssalar, grupprum och personalutrymmen. Två moduler ger antingen fyra lektionssalar och två grupprum – eller personalutrymmen, två lektionssalar och ett grupprum. Vi reserverade oss, säger oppositionsföreträdare Tor Tolander, (M).

– Det viktiga var att man kom till ett beslut. Nu uppdrar vi åt UU att ta fram en långsiktig skollokalförsörjning i Nordanstigs kommun, säger Monica Olsson, (S), KS-ordförande.

I halvårsskiftet ser kommunens ekonomi bättre ut än förväntat, mycket tack vare statliga migrationsmedel. Prognosen visar på drygt 24 miljoner plus i årsbokslutet.

– Men verksamheterna kommer att begära mer av migrationsmedlen, som i dag ligger under staben. Bland annat har utbildningsverksamheten minus på knappt en miljon, säger vice KS-ordförande, Stig Eng, (C), som ändå är mycket nöjd med utvecklingen. Han liksom Monica Olsson, Tor Tolander och Per-Ola Wadin, (L), understryker vikten av att använda pengarna på ett långsiktigt vettigt vis:

– Vi behöver tänka till. Man kan fondera för framtida kostnader, bland annat för integration, och sätta av till pensionsåtaganden. Men det är viktigt att pengar går till bra satsningar på lång sikt – som skollokaler. Kanhända även den allaktivitetshall som diskuterats, liksom ett enda äldreboende i kommunen – det handlar ju om att skapa ett bra samhälle för alla.

För första gången i år ligger sjukskrivningarna bland kommunanställda under 9 procent – 8,9 procent i maj.

Läs om de höga sjuktalen i Nordanstig .

– Det är fortfarande högt, men det jobbas med frågan, säger Monica Olsson.

Mer läsning

Annons