Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skiljer 6,8 miljoner mellan föreslagna skattesatser – dags för debatt i fullmäktige

/
  • 2016 års skattesats i Nordanstig ska klubbas på KF:s novembersammanträde.

Inför måndagens sammanträde i Nordanstigs kommunfullmäktige, KF, är läget uppenbart: skattesatsen för 2016 kommer att orsaka debatt.

Annons

Se mer: Följ fullmäktige i Nordanstig live här

Vid kommunstyrelsens, KS, sammanträde den 22 oktober framgick med all önskvärd tydlighet att majoritetens förslag på att lämna skatten oförändrad (22,51 kronor) nästa år.

– Det är inte läge att sänka nu. Majoritetens (S, C och MP) förslag har sin bakgrund i de manglingar vi haft med verksamheterna, säger ordföranden i KS ledningsutskott, Stig Eng, (C), som själv fått backa från sin tidigare ståndpunkt : ytterligare en tioöressänkning 2016, för att på sikt nå ner till skattenivån 2012.

– Skulle vi sänka tio öre skiljer det 1,7 miljoner mellan intäkterna jämfört med att lämna skatten oförändrad, säger Stig Eng, som tror pengarna kommer att behövas, bland annat för att få besparingarna på plats.

Men oppositionspartierna är inte inne den linjen. Vid fjolårets budgetdebatt ville de redan i år sänka hela den 25-öres skattehöjning som gjordes bland annat klara kommunens omorganisation 2013. Nu vill M och FP fortsätta sänkningen.

– Vi säger sänk och håll löften, och vi kommer att hävda att skattesatsen ska sänkas med tio öre nästa år, säger Tor Tolander, (M), oppositionsföreträdare i kommunen.

– Inga nya satsningar är föreslagna, att ha kvar skatten på nuvarande nivå är att inte ta sitt ansvar för kommunens ekonomi, är hans ståndpunkt inför måndagskvällen.

Vid KF-sammanträdet presenterar V ett eget budgetförslag, där man lagt in en skattehöjning på 30 öre. Petra Modée förklarar:

– Vi lägger fram vårt budgetförslag vid fullmäktige, eftersom vi inte har någon ordinarie plats i KS. Vi ska även lägga ett antal tilläggsyrkanden, så majoriteten – även om de röstar på sin egen budget – kan ta en del av våra godbitar.

Vad är det för yrkanden?

– Listan är lång som ett A4-ark, men det handlar bland annat om om ringlinje, näringslivs- och biblioteksfrågor, och naturligtvis skolsatsning.

Det skiljer cirka 6,8 miljoner mellan er och oppositionspartierna, M och FP, som ni i V är i allians med – vad vill V göra med de pengarna?

– En bra och fungerande skola, med höjda löner och ökad lärartäthet är prio ett. En så attraktiv skola att alla föräldrar vill att deras barn ska gå där. Vi har problem att hitta legitimerade lärare, med en skolsatsning blir det mer attraktivt att jobba här.

Det ser ut att bli en lång debatt?

– Min förhoppning är att det ska finnas kloka personer i majoriteten så man får till en dialog, och de får gärna stjäla våra förslag.

Mer läsning

Annons