Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skattesänkning kan bli uppskjuten

/
  • Stig Eng, (C), är bekymrad över fortsatt högt kostnadsläge – trots besparingsbeslut ligger kommunen 30 miljoner över innevarande års budget.

Löftet om fortsatt återställande av den höjda skatte-25-öringen ser ut att spricka. Av allt att döma backar Nordanstigspolitikerna när det gäller sänkt skatt nästa år.

Annons

Även om Nordanstigs kommunpolitiker inlett ett återställande av den 25-öring man höjde för att ha råd med musikskola och kommunens omorganisation, är det osäkert om det går att fullfölja det hela. Enligt Stig Eng, (C), ordförande i ledningsutskottet, LU, kan den planerade skattesänkningen med tio öre 2016 bli uppskjuten,

– Vi sänkte tio öre 2015, och jag har själv tyckt vi ska fortsätta sänka, men det blir tajt. Vi har räknat på båda alternativen, och det skiljer 1,7 miljoner om vi inte sänker skatten. Det motsvarar ungefär tre tjänster. Vi tar frågan till KS (kommunstyrelsen) för att prövas. Vi har en diskussion i mitt parti, och av allt att döma vill S inte göra skattesänkningen 2016, säger Stig Eng, som betonar det ansträngda läget.

– Det krävs många tuffa besparingar. Tittar man på verksamheterna ligger vi 30 miljoner för högt just nu, och vi förväntar oss en löneökning på 2,5 procent vid nästa års lönerörelse. Vi har lagt det som sparkrav på verksamheterna – de måste effektivisera om vi ska ha råd med löneökningen.

Hur ser effektiviseringen ut?

– Omsorgen ligger 15 miljoner för högt, men omsorgschef Malin Ruthström har föreslagit att omvandla Hagängsgården till trygghetsboende, bygga ut Sörgården successivt, samt fortsätta driva Bergesta.

Ni leasar ju Bergesta? Och det pågår utredning om vilka boenden som ska vara kvar – och om nybyggnad?

– Som avtalet ser ut kan vi köpa loss Bergesta i början av nästa år, för cirka 20 miljoner. Jag bedömer att det blir något billigare för kommunen. Men i så fall måste vi signalera i höst att vi vill göra det. Och, jo, omsorgsutskottet vill bygga ett helt nytt äldreboende i Bergsjö, men det skulle kosta i storleksordningen 180 miljoner...

Något mer?

– Va-projektet i Sörfjärden, 70 miljoner, ska in i budgeten. Där får Nordanstigs vatten ett underskott, och vi får infria ett lån till dem.

Går det ihop?

– Vi har sagt att det inte ska finnas något ospecificerat sparkrav, verksamheterna måste ta fram förslag på det de faktiskt kan spara.

Ytterligare två LU-sammanträden med budgetberedning hålls den 1 och den 8 oktober inför KS den 22 oktober. Planen är att fullmäktige ska anta budget och fastställa skattesatsen för 2016 vid sammanträdet i november.

Läs även om vad som hittills är följden av Nordanstigs kommuns besparingsplan och om omstrukturering av kommunens äldreboenden .

Mer läsning

Annons