Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sång om bygdens människor: "Inget annat låter som den här mässan"

/
  • Ett 50-tal personer från kyrkokörerna i Harmånger-Jättendal och Gnarp, sjunger Eldsmässan den 14 februari.
  • I fyra år har Kristofer Eng Radjabi jobbat med att få Eldsmässan på plats – nu är det dags.
  • Irina Nutti, Kristofer Eng Radjabi och Ulla Hedman har jobbat med körerna för att sätta varenda ton.
  • Thereminen, instrumentet man spelar genom att röra händerna i luften, uppfanns 1919 av ryssen Léon Theremin.

– Om det hänt nu hade det varit ett ärende hos ett försäkringsbolag, säger Kristofer Eng Radjabi, som skrivit en mässa om kyrkobranden i Jättendal och kyrkans roll då, nu och i framtiden.

Annons

När kyrkan i Jättendal härjades av elden år 1800, förstördes större delen av den gamla stenkyrkan från 1200-talet. Återuppbyggnaden engagerade hela bygden, och om detta arbete, samt om kyrkans roll för bygden och människorna som bor där, handlar Kristofer Eng Radjabis Eldsmässa.

Han fick uppdraget av kyrkorådet i Jättendal 2012 . Mässan, som skrivits för kör, orgel och theremin, ett instrument som låter litet som då man spelar på såg, skulle ha uruppförts i fjol. Men, så blev det inte.

– Vi sköt fram datumet. Jag är van att skriva musik för andra ändamål, och tyckte väl det var ganska normala klanger, men det var ganska avancerat – inget annat låter som den här mässan.

Så, i stället för att sänka ambitionsnivån jobbade körerna mer. Kristofer har följt arbetet i Harmånger-Jättendals och Gnarps kyrkokörer på avstånd, medan körledarna Ulla Hedman och Irina Nutti jobbat med instuderingen av det fyrdelade körverket. I helgen har han varit i Jättendal för femte gången, och han är oerhört nöjd med det han hör:

– Att skriva detta var verkligen "ett blankt papper" för mig. Den färdiga mässan är mycket tung för körmedlemmarna. Inte någonstans kan någon sångare vila. De måste stå upp hela tiden och måste sätta alla toner. Jag känner mig nästan mer som en regissör än som en kompositör. Och jag är jätteimponerad av nivån körerna ligger på!

Mässan, som uruppförs den 14 februari, vid två tillfällen, är enligt Kristofer Eng Radjabi, något av ett allkonstverk:

– Det är en upplevelse för alla sinnen, med ljud, ljus och känsla. Det handlar om historia, samhälle, religion – men framför allt om människorna i bygden, om kyrkan då, nu och i framtiden.

Nu finns Helahälsingland som app. Ladda ner här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

LÄS MER: Hitta alla artiklar på Nöje & Kultur här

Mer läsning